Dnevno

HRVATSKA SE POKLONILA PUTINOVIM HEROJIMA! Obljetnica smrti ruskih novinara koje su pobili ‘martićevci’

Autor: Snježana Vučković

Kod spomen-obilježja u Panjanima kraj Hrvatske Kostajnice, obilježena je 29. godišnjica pogibije ruskih novinara Viktora Nogina i Genadiya Kurinoja, koje su 1. rujna 1991. ubili pripadnici tzv. Martićeve milicije.

Zašto je Putinovo priznanje važno

Ruski predsjednik Vladimir Putin 2017. godine postumno je Ordenom hrabrosti odlikovao Nogina i Kurinoja što je za Hrvatsku bilo od velikog značaja. Sve do toga trenutka, naime, smrt ruskih novinara tretirala se kao nepoznanica i Hrvatska je od strane Srba bila u kontekstu počinitelja zločina.

 Ipak, ispostavilo se da je Rusija shvatila ono što je Hrvatska oduvijek tvrdila: novinare su na cesti zaustavili i u automobilu izrešetali pripadnici Martićeve milicije, a prvi put to se spominje i u izvješću o odlikovanju ruske novinske agencije Tass, gdje se navodi da su ubijeni “od  snaga sigurnosti samoproglašene Republike Srpske Krajine”.

Smrt novinara

Koji sat prije nego što su ubijeni, ruski su novinari u Kostajnici razgovarali s hrvatskim vojnicima, a usprkos njihovom upozorenju da je opasno, krenuli su put Petrinje u komandu bivše JNA. Do tamo nisu stigli jer su u Panjanima upali u zasjedu Martićevih milicajaca, koji su ih izrešetali, a tijela, zajedno s automobilom, zapalili i zakopali u selu Kukuruzari. Sedam mjeseci nakon ubojstva, u prisustvu ruskih diplomata iz Beograda i predstavnika Vojnog suda iz Banja Luke, koji su obavili uviđaj, iskopan je zapaljeni automobil, ali tijela nesretnih novinara nije bilo.

KRVAVI RUJAN! MJESEC U KOJEM JE HRVATSKA POČELA GORJETI: Pokolj u Kusonjama, napad na Petrinju, Vukovar u plamenu




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.