Foto: Wikipedija

Hrvatska napravila prvi korak do kupnje ‘vatrene zvijeri’: Istražili smo moćno oružje CAESAR

Autor: Snježana Vučković

U sklopu posjete izaslanstva Ministarstva obrane izložbi naoružanja i vojne opreme godine u Parizu, potpisan je Okvirni sporazum za pristupanje Republike Hrvatske programu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR.

Francuska Republika je ponudila Republici Hrvatskoj pristupanje programu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR. Zajednička nabava provodila bi se putem Francuske agencije za naoružanje jer je namjera Francuske Republike da navedena agencija provede ugovaranje, ne samo za Oružane snage Francuske Republike, već i u ime i za potrebe drugih zainteresiranih država.

Ovaj top ima značajan efekat na terenu, budući da svi vojni stručnjaci prepoznaju značaj ovog sistema, njegovu razornu moć i superiornost na terenu, gdje njegov domet dostiže 40 kilometara, a odlikuje se i po svojoj brzini i preciznosti.

Foto: MORH

Pogađa metu na 40 kilometara

Prema web stranici francuskog Ministarstva odbrane, haubica Caesar je kalibra 155 mm sa cijevi dužine 52 kalibra (nešto više od osam metara), pokretljiviji je od konvencionalne samohodne artiljerije, a haubica je montirana na terenski vojni kamion 6×6 ili 8×8 sa dometom do 600 kilometara.

Ima veliku sposobnost brzog kretanja i čestog premještanja, posadu čini pet ljudi, a jedinični trošak za sistem je pet miliona dolara za verziju 6×6.  CAESAR ima veoma napredan sistem upravljanja opremljen kompjuterom za upravljanje vatrom, sadrži radar koji je odgovoran za preciznost gađanja i lansiranja, te radi sa inercijalnim i satelitskim navigacionim sistemom.

Brzina paljbe je šest hitaca u minuti, sposoban je pogoditi metu udaljenu 40 kilometara s odličnom preciznošću, posjeduje poluautomatski sistem punjenja municije i hidraulični pogon.

Foto: Wikipedija

Ovo je tek prvi korak

Jedan od koraka u postupku zajedničke nabave je potpisivanje dokumenta Framework Arrangement (FA) koji predstavlja Okvirni sporazum između Francuske Republike i zainteresiranih država za kupnju. Framework Arrangement je neobvezujući dokument u formi okvirnog aranžmana/sporazuma kojim se definiraju pravni okviri i način suradnje između zemalja potpisnica u procesu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR i pripadajuće opreme.
Samim potpisom Framework Arrangement-a ne preuzima se obveza nabave, nego tek eventualnim potpisivanjem dokumenta Acquisition Order (Nalog za nabavu) kojim država članica daje ovlaštenje vodećoj zemlji za provedbu nabave, u ime i za račun podnositelju naloga za nabavu.

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.