Hrvatska će uključiti ICMP-ov podatkovni sustav za slučajeve nestalih osoba | Dnevno.hr
Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska će uključiti ICMP-ov podatkovni sustav za slučajeve nestalih osoba

Autor: Hina

Izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja dogovorilo je u Den Haagu da će Hrvatska i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) zajednički ulagati napore u pronalaženju 1.945 osoba nestalih u razdoblju od 1991. do 1995., te da će Hrvatska uključiti ICMP-ove tehnologije podatkovnih sustava za slučajeve nestalih osoba.

“Nadležna tijela Republike Hrvatske skoro dva desetljeća surađuju s ICMP-om, a s novom tehnologijom za forenziku i bazom podataka koja je sada dostupna, vjerujemo kako možemo dodatno unaprijediti aktivnosti koje smo već do sada skupa provodili,” izjavio je Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja tijekom posjete sjedištu ICMP-a u Haagu, a njegovu izjavu u srijedu u priopćenju prenosi ICMP.

Kao glavni izazov Sučić je izdvojio osiguranje točnih informacija o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, čemu je preduvjet nužna politička potpora procesu traženja nestalih, kao i senzibiliziranost javnosti.

Tijekom posjeta hrvatskog izaslanstva razgovaralo se i o mogućoj uporabi ICMP-ove aplikacije “Prijavi lokaciju” u Hrvatskoj, uz pomoć koje se može pristupiti ICMP-ovu Online centru za upite, dostavljanje informacija o mogućim lokacijama grobnica, bilo anonimno ili s podacima za kontakt.

Direktorica ICMP-a pohvalila hrvatske vlasti zbog sudjelovanja u bazi podataka 

Glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger pohvalila je hrvatske vlasti zbog odluke da sudjeluju u “Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije“, koju je inicirao i koordinira ICMP uz potporu Europske unije.

U siječnju 2017. Ministarstvo hrvatskih branitelja i ICMP potpisali su Sporazum o sudjelovanju Republike Hrvatske u ovome projektu, u sklopu kojega će sve države koje sudjeluju moći pristupiti podacima i pretraživati podatke o aktivnim slučajevima nestalih osoba, koje su dostavile Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

Baza podataka uključuje sljedeće podatke o nestaloj osobi – ime, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, datum nestanka, mjesto nestanka, općina nestanka, identifikacija (ukoliko je bilo) te naziv nadležnoga tijela kod kojeg je nestanak prijavljen. Dostupna je kao online aplikacija s hostingom na ICMP-ovom serveru, uz najrigoroznije sigurnosne standarde.

“ICMP osigurava obradu podataka kojima mogu pristupiti akteri iz Hrvatske i susjednih država”, izjavila je Bomberger i dodala kako se time omogućuje prikupljanje i razmjena podataka o nestalim osobama pojedinačno u sigurnom sustavu, koji eliminira dupliranje evidencija i omogućuje pristup.

“Vjerujemo da to može rezultirati značajnim brojem novih identifikacija”, poručila je.

Sučić: Usuglasiti načela i standarde u nominiranju i evidentiranju nestalih

Pozdravljajući inicijativu ICMP-a, koja je prepoznata kao iznimno koristan alat u rješavanju slučajeva nestalih osoba, Sučić je istaknuo kako se u predstojećem razdoblju, do objave Baze podataka zainteresiranoj javnosti, potrebno usmjeriti na usuglašavanje načela i standarda pri nominiranju i evidentiranju nestalih osoba, kako bi evidencija doista bila utemeljena na činjeničnoj istini.

Naglasio je, također, iznimnu učinkovitost Zajedničkog projekta identifikacija metodom analize DNA, sklopljenog između Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i ICMP-a. Zajednički projekt je pomogao u identifikaciji više od 600 složenih slučajeva nestalih osoba, kažu u ICMP-u.

Inače, ICMP surađuje s vladama, organizacijama civilnog društva, pravosudnim tijelima, međunarodnim organizacijama i drugima širom svijeta, s ciljem rješavanja pitanja osoba koje su nestale uslijed oružanih sukoba, zlouporaba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

Kao jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena ovom pitanju, ICMP se aktivno angažira na razvoju institucija i kapaciteta civilnog društva, unaprjeđenju zakonodavstva, jačanju društvenog i političkog zagovaranja, te razvoju i pružanju tehničke i stručne pomoći u pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.