Foto: Ilustracija/Screenshot

Hrvatska će ratnom zločincu iz Škabrnje isplatiti odštetu

Autor: S.V.

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je Marinku Pozderu, u odsutnosti pravomoćno osuđenom za ratni zločin u Škabrnji, 4000 eura naknade za nematerijalnu štetu i 2000 eura za troškove postupka u predmetu za povredu prava na pravično suđenje, izvijestio je ESLJP.

ESLJP je priopćio da je sudska presuda konačna

Pozder je, nakon što je u odsutnosti 1998. pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 20 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Škabrnji, zatražio obnovu tog postupka 2012. godine, što je Vrhovni sud pravomoćno odbio.

ESLJP je utvrdio da je Pozder osobno sudjelovao u početnim fazama istrage koja se vodila protiv njega, prije nego što je pušten iz pritvora i razmijenjen u sklopu dogovorene razmjene zarobljenika.

Nije bio obaviješten o nastavku postupka

“Stoga je imao određena saznanja o postupku koji se vodio protiv njega, ali mu naknadno nikada nije dostavljena optužnica ili poziv za raspravu, niti su ga hrvatske vlasti na bilo koji način obavijestile da je postupak protiv njega nastavljen”, izvijestio je sud dodajući da nije mogao zaključiti je li Pozder nastojao izbjeći suđenje u ovom predmetu ili se odrekao prava da se pojavi pred domaćim sudom.

ESLJP je nadodao kako smatra, imajući u vidu opća načela i ranije utvrđene činjenice u vezi sa suđenjem u odsutnosti u predmetu Ivo Sanader protiv Hrvatske, da Pozderu nije pružena mogućnost da ostvari ponovno razmatranje optužbi koje su mu stavljene na teret, na način koji bi potpuno poštovao njegova prava obrane.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.