Foto: Robert Fajt / CROPIX

Hrvatima stižu pozivi za vojsku, iz ministarstva sve objasnili: Evo tko će obući vojnu čizmu

Autor: Dnevno.hr

Nastavlja se saga oko vojnog roka u Hrvatskoj. U ponedjeljak se nastavljaju informacije oko toga kako su su građani s iskustvom u vojsci proteklih dana dobili poziv na vojnu vježbu. Kao što su iz Ministarstva obrane potvrdili, navodno se ne radi o pozivu za obvezni vojni rok, već o vježbi pričuve. “Radi se o vježbi, pričuvni pripadnici Hrvatske vojske su pozvani na osmodnevnu vježbu. Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine u određeno vrijem””, prije tri dana je komentirao ministar obrane Ivan Anušić.

Inače, pozivanje rezervista se provodi prema potrebama vojske. U ovom ciklusu pozvano je Zapovjedništvo Prve pješačke pukovnije – Zagreb. “Sad u trećem mjesecu će osposobljavanje biti od 8. do 15. na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Znači, radi se o 26 razvrstanih pričuvnika, većinom su to časnici ili dočasnici, samo jedan ili dva vojnika”, pojasnila je Darja Pavličić iz MORH-a.

Ovi pojedinačni pozivi iz MORH-a upućuju se razvrstanim pričuvnicima, dakle osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, a do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV. Vojni pozivi kroz ovu godinu još se mogu očekivati u lipnju, rujnu i listopadu. Na rasporedu za popunjavanje pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Pozivaju se mnogi

“U Zakonu o obrani je propisano da je obveza služenje u pričuvnom sastavu. Pričuvni sastavi su dio oružanih snaga i zna se njihova uloga u Domovinskom ratu i cilj nam je da držimo ih stalno da su u trendu i da osposobljeni i pripravni”, dodala je Pavličić.

Osposobljavanje traje osam dana, ili najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. U slučaju opravdanih razloga može se tražiti odgoda. “Je li to bolest, može tražiti ocjenu sposobnosti, može tražiti zbog posla. To može tražiti i poslodavac i pričuvnik”, naglasila je Pavličić. Za vrijeme trajanja vojne vježbe poslodavcu se refundiraju troškovi naknade plaće.

Mađarska predsjednica podnijela ostavku, skandal trese zemlju: ‘Pogriješila sam’
Podsjećamo, posljednjih se tjedana u javnosti pojavila informacija o uvođenju obaveznog vojnog roka o čemu se istražili sve detalje. I dalje valja biti oprezan i ne uzimati stvari zdravo za gotovo jer vladajući i najodgovorniji u rukavicama govore o cijeloj stvari. Dok se u medijima najprije senzacionalistički najavio obavezni vojni rok, iz Ministarstva i od samog premijera stiglo je smirivanje strasti te izjave kako se razmišlja o vojnom obučavanju, no ne nužno i obaveznom vojnom roku.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.