Foto: MORH

HRVATI SPASILI SUSJEDE NAKON VAPAJA UPOMOĆ! Momci nisu dvojili ni trena: Pokazali svijetu kako se bori s vatrom

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u nedjelju 17. srpnja 2022. u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog vrha u blizini Nove Gorice.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tamo je upućen temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, a na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu:

Hrvatski ministar ponosan

“Hrvatska i naše protupožarne zračne snage još su jednom potvrdile svoju spremnost i sposobnost za izvršavanje protupožarnih zadaća, ne samo u Hrvatskoj nego i van naših granica. Baš kao što smo i krajem ožujka pomagali u gašenju požara u Sloveniji, ponovno pomažemo susjedima kada im je to najpotrebnije. Drago mi je što imamo tako dobro obučene pilote koji mogu pomoći i u najzahtjevnijim situacijama,” poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.