fbpx
Dnevno.hr

HRVATI ŠOKIRANI NAJUŽASNIJOM PRIČOM DOMOVINSKOG RATA: HOS-ova ‘Štafeta smrti’ ruši sve rekorde gledanosti

Autor: Snježana Vučković

Dokumentarni film “Štafeta smrti” danas se prikazuje u Čakovcu, i to kao 49. projekcija po redu.

Na činjenicu da je ovaj film pobudio takav nezapamćen interes, pukovnik Damir Radnić, koji je uz redateljicu Nadu Prkačin velikim dijelom zaslužan za promoviranje ovoga filma, neizmjerno je ponosan:

“Štafetu smrti”, film o o hrabrosti, žrtvi, vjeri i o preživljenju hrvatskih branitelja Vukovara i Bogdanovaca, danas prikazujemo po zadnji put u ovoj godini. Prikazujući ga tijekom svibnja, lipnja, rujna, listopada, studenoga i prosinca ove godine, prešli smo oko 20.000 km, a film je vidjelo oko 15.000 gledatelja”, kazao je Damir Radnić posebno ističući da su to sve uspjeli “bez pomoći velikih medija”.


“Projekcije su bile uspješne isključivo zahvaljujući hrvatskim braniteljima i štovateljima hrvatskih branitelja koji su film promovirali putem društvenih mreža. Mnogi “veliki” hrvatski redatelji bili bi sretni kad bi njihove skupo plaćene filmove i uz gromoglasnu reklamu vidjelo toliko puno gledatelja”, ističe Radnić uz napomenu da se projekcije nastavljaju 15.1.2019., povodom međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske, u Kninu.

“Redovito prikazivanje filma slijedi krajem veljače, početkom ožujka 2019., a svi koji “Štafetu smrti” žele vidjeti u svome gradu, mogu me kontaktirati putem maila ili društvene mreže”, upute su Damira Radnića.

Što je Štafeta smrti?

Proboj od Bogdanovaca prema Vinkovcima i Nuštru 10. studenog 1991. godine postao je poznatiji pod imenom “HOS-ova štafeta smrti” Kako je koji branitelj koji je vodio civile u spas ginuo, tako je na njegovo mjesto dolazio drugi, svjestan da vrlo vjerojatno neće ni on preživjeti. Ivica Jurčan, nekim čudom preživjeli branitelj Bogdanovaca, svojevrsna je legenda Domovinskog rata i nositelj jedne od glavnih uloga u ovom filmu:

“Naišli smo na minsko polje. Većina od njih tridesetak, ostala je na tom minskom polju. Neki mrtvi, neki ranjeni. Oni neokrznuti pokušavali su pomoći izranjavanima zamotavajući im rane, ali ih nisu mogli povesti, pa su proboj nastavili sami. Tada, na tom minskom polju, ostala smo nas osmorica teško ranjenih”, kazuje Jurčan u filmu koji šokira publiku kada doznaje kako su u tom polju, bez hrane i na hladnoći, dugih 12 dana, izranjavanji čekali smrt.
 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.