Screenshot

HRVATI, JESTE LI SVJESNI?! STRUČNJAK: ‘Ova presuda nam daje zakonsko pravo na ratnu odštetu od Srbije’

Autor: Snježana Vučković

Jovica Stanišić i Frenki Simatović, bivši pripadnici Službe državne sigurnosti Srbije, osuđeni su na po 12 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, točnije ubojstvo, deporatciju i progon nesrba na području Hrvatske i BiH.

Kazna koju većina Hrvata i Bošnjaka smatra sramotnom i mizernom na neki je način, po mišljenju pravnika Pere Kovačevića, sretna okolnost za Hrvatsku. Kovačević koji ovo suđenje smatra najbitnijim za Hrvate to je i objasnio:

Kovačević: ‘Ostvarujemo pravo na ratnu odštetu”

“Pratim ovaj 18-godišnji sudski proces od samoga početka i svjestan sam da hrvatski narod ne shvaća zašto je bilo kakva osuđujuća presuda nama dobro došla. Iako je tužiteljstvo tražilo doživotne kazne, a obrana oslobađajuće, mi sa ovim moramo biti zadovoljni jer je riječ o ljudima iz tadašnjeg srbijanskog državnog vrha i najbližim Miloševićevim ljudima. Dakle, ovom presudom zadovoljen je prvi pravni akt za potraživanje ratne odštete od Srbije i Hrvatska konačno može napraviti prvi korak ka obeštećenju jer je dokazan osmišljeni zločinački poduhvat”, kazao nam je u jednom dahu iznimno uzbuđen Pero Kovačević.

On kaže kako bi razlog ovako simboličnih kazni mogao ležati u činjenici da Hrvatska, što se tiče ovoga procesa, svih ovih godina nije učinila – ništa:

Hrvatskoj ovo suđenje nije bilo važno?

“Jednostavno nam nije bilo važno. Za razliku od nas, Srbija je imala sjajan tim i ekipu koja u Haagu ništa nije prepuštala slučaju, Osim toga, valja imati na umu da se sudilo ‘obavještajcima’ koji su zasigurno u dobrim vezama i odnosima sa obavještajcima drugih zemalja… Sve su to razlozi relativno male kazne, no ponavljam – imamo razloga za sreću”.

Pero Kovačević je dodao i kako su sada osuđeni Jovica Stanišić i Frenki Simatović za vrijeme cijelog procesa imali poseban status. Čak su i današnju presudu slušali iz svojih beogradskih domova:

“To vam je takav ‘milje’. Riječ ovoga dvojca i u ratu je imao težinu. Sve ono što su govorili Karadžiću, Mileni Plavšić i ostalim tadašnjim srpskim političkim liderima, shvaćano je za ozbiljno kao da im govori Slobodan Milošević. Ako imamo na umu angažman srpskog odvjetničkog tima i hrvatsku nezainteresiranost, onda postaje jasno zašto je i kazna ovakva”, zaključuje Kovačević.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.