Foto: Screenshot/yt

Hrvati izbezumljeni, kontroverzni Srbin najavio koncert: ‘Armija srpska sve će da vas smrska’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na stranici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) osvanulo je priopćenje kojim je pokazana preneraženost zbog najavljenog koncerta ultimativnog srpskog nacionalističkog pjevača Baje Malog Knindže koji će se održati ovoga petka u centru Subotice.

Riječ je, naime o manisfestaciji “Zavičajni dani” u organizaciji Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga, no hrvatska nacionalna manjina smatra kako “uvredljivim, antihrvatskim i antikatoličkim sadržajima nije mjesto u javnom prostoru, osobito u mjestima s hrvatskim i katoličkim življem”.

“Ne volim te Alija zato što si balija”, “E moj druže zagrebački”, “Armija srpska sve će da vas smrska”, “Nedamo ti Tuđmane ni metra”, “Ćuti ćuti ujko” samo su neke od brojnih pjesama u kojima Baja Mali Knindža širi govor mržnje prema Hrvatima i Bošnjacima koristeći se pritom ratnom retorikom.


Urednik B92: “Ovo je zastrašivanje nacionalnih manjina”

Foto: Screenshot

DSHV je osobito razočaran što je na najavu ovoga nastupa izostala reakcija pojedinaca i institucija, no nakon apela Hrvata u Vojvodini, oglasio se dugogodišnji direktor i urednik B92 Veran Matić:

“Najavljeni koncert Baje Malog Knindže u Subotici, kao i uništavanje natpisa na mađarskom jeziku je zastrašivanje nacionalnih manjina. Smatram da je ono što je Tompson u Hrvatskoj za Srbe, ekstremni glas mržnje, promicanje ustaške ideologije, da je Baja Mali Knindža za Hrvate u Srbiji simbol mržnje i glazbena podloga zločina koji su počinjeni. Svi koji organiziraju koncerte takvih autora, posebice u višenacionalnim sredinama, čine to upravo kako bi nanijeli nesagledivu štetu međunacionalnim odnosima”, naveo je Matić u pisanoj izjavi za Hrvatsku riječ.

‘TO JE NAŠA DINARA, A KOJA BI DRUGA!’ I dalje žele hrvatski teritorij: ‘Noćima je sanjam, ubija me tuga’, preminuo omiljeni pjevač pobunjenih Srba

“Promiču se poruke koje su dovele do ratnih događanja”

Matić dalje dodaje kako bi državne institucije i institucije lokalne samouprave, morale spriječiti ovakva javna događanja koja se održavaju u zajedničkim gradskim prostorima, na gradskom trgu.

“Za prognane, raseljene, zavičajne dani puno znače. Ali ako se sjećanje na domovinu veže uz autore koji su poznati po pjesmama govora mržnje, otvorenim prijetnjama, podršci osuđenima za ratne zločine, to kompromitira samu ideju sjećanja na svoj kraj, domovinu. I ne samo to, potiče sve one poruke koje su dovele do ratnih događanja i koje su kasnije rezultirale teškom sudbinom svih onih koji su morali napustiti zavičaj”, izjavio je Matić.
 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.