Screenshot

HRVATI ILI SRBI? Uporni ruski novinar uspio raspetljati tko je ’91. ubio njegove kolege na Banovini

Autor: Snježana Vučković

Krajem veljače 1992 godine, Policijska uprava u Sisku objavljuje kako raspolaže dijelom podataka da su ruske novinare Viktora Nagina i Genadija Kurinova ubili pobunjeni hrvatski Srbi u selu Panjani.

Misteriozno ubojstvo na Banovini

Ruski novinari ubijeni su 01. rujna 1991. godine, a njihovo monstruozno ubojstvo dugo godina smatralo se misterijem pri čemu ni jedna strana nije željela priznati ovaj gnjusan čin. Istragu protiv počinitelja ubojstva ruskih novinara, 2012. godine službeno su zatražili Galina Kurinnoj, supruga ubijenog novinara Gennadija Kurinnoja kao i ugledni ruski novinar, sveučilišni profesor i akademik Vladimir Mukusev, bivši šef Istražnog povjerenstva Vrhovnog sovjeta Ruske Federacije.

 

Ruski novinari krenuli su 01. rujna 1991. godine autoputom iz Beograda u Zagreb i uušli u Hrvatsku Kostajnicu koja je u to vrijeme bila pod kontrolom hrvatskih snaga. U tom gradu su obavljali su svoj novinarski posao snimajući po gradu intervjue s hrvatskim civilima, pripadnicima ZNG-e i hrvatske policije. Od svojih sugovornika upozoreni su da cesta Hrvatska Kostajnica – Petrinja nije sigurna za promet, no Viktor Nogin kao bivši student hrvatskoga jezika u Zagrebu na dobrom je hrvatskom jeziku rekao: “Bez brige, ja imam iskustvo iz afganistanskog rata, vi Hrvati ste dobi ljudi, a Srbi su naša braća.”

Ubili ih srpski teroristi




Ispostavilo se da će vjera u dobrotu ljudi, Nogina i njegovog kolegu koštati života.

Na cesti u selu Panjani srpski teroristi s postavljene barikade pucali su u vozilo, zbog čega su novinari bili prisiljeni stati. Ranjeni Viktor Nogin je rekao: “Ne pucajte, mi smo vaša braća”, no uzalud. Srpski su teroristi opljačkali opremu iz vozila te zapalili vozilo s leševima, a rezervni poručnik JNA Mirko Zebić naredio je Zoranu Prlini i Željku Vraneševiću da olupinu s izgorjelim leševima sakriju 3,5 kilometara u dubinu teritorija koji su tada kontrolirali pobunjeni Srbi. Njihove kosti do danas nisu pronađene…

Vladimir Mukusev

 




“Crna mapa” Vladimira Mukuseva

Vladimir Mukusev koji je u svojstvu čelnika parlamentarne istražne skupine koju je oformio tadašnji predsjednik Mihail Gorbačov, zajedno s dva pukovnika FSB-a i zamjenikom državnog tužitelja Rusije došao je do istine koju je objavio u knjizi Crna mapa. Uz nepobitne dokaze izvijestio je državne vlasti Rusije da ubojice dvojice ruskih novinara nisu hrvatske snage, već da su ubojstvo počinili pripadnici srpskih paravojnih snaga.

„Ne pucajte, mi smo vaša braća“, naziv je nastavaka njegove prve knjige pod naslovom „Crna mapa – priča jedne novinarske istrage“ u kojima piše o svojoj istrazi i zaključcima te dokumentima i dokazima prikupljenima tijekom istrage.

 

Točku na “i” ovom slučaju stavio je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je prije tri godine ubijene novinare odlikovao za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i borbu za istinu.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.