Foto: Screenshot/YT

Hrvati i Bošnjaci u istom danu počinili strašne zločine: 140 mrtvih u Ahmićima i Trusini

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Rano ujutro, sa 15 na 16. travnja 1993. godine, započeo je opći napad HVO-a na selo Ahmići koje je bilo od primarne važnosti za očuvanje komunikacije Vitez – Busovača. Ovaj napad koji su izvele najborbenije jedinice HVO-a, diverzantski vod jedinice “Jokeri” i Viteška brigada HVO-a je za sobom ostavio 116 žrtava i kao takav ostao zapamćen kao jedan od najkrvoločnijih ratnih zločina prema civilima u BiH.

Granatiranje je krenulo već u 5:30 i bilo je tako silovito da bošnjački civili nisu uspjeli bježati prema šumskom području sjeverno od sela. Preostalo im je da ostanu u svojim domovima ili da bježe na jug prema glavnom putu za Vitez. Većina stanovnika je izabrala opciju da bježi prema prema otvorenom polju. Međutim, tamo ih je dočekala zasjeda pripadnika HVO-a u koju je upalo najmanje 20 ljudi. Ubijeni su hladnokrvno, iz blizine pucanjem u glavu i vrat. Preživjelih nije bilo.

Za vrijeme granatiranja sjeverne strane sela, vojnici HVO-a ušli su u selo i prema ranijem dogovoru, kretali su se u grupama po petorica ili više njih, pucajući i ubacujući ručne bombe kroz vrata i prozore stambenih kuća. Ispaljeno je u prosjeku oko 50 granata na svaku kuću iz raznog naoružanja, uključujući i granate na raketni pogon. Dijelu stanovnika pripadnici HVO-a naredili su da izađu iz kuća te su ubijeni po kratkom postupku a dio njih je ubijen u kućama. Istovremeno su paljene bošnjačke kuće.

Foto: Screenshot/YT

U Ahmićima nitko nije pošteđen

U Ahmićima je ubijeno 116 osoba, najvećim dijelom stariji ljudi, žene, djeca i dojenčadi. Ubijene su i spaljene kompletne obitelji, ubijeno je 11 djece među kojima i beba od tri mjeseca, Sead Ahmić. Sve bošnjačke kuće – spaljene su do temelja.

Istovremeno, Hrvati iz sela Trusina u općini Konjic, doživjeli su isti užas. U napadu postrojbi Armije BiH kojima je zapovijedao Zulfikar Ališpago, selo Trusina je zauzeto u ranim jutarnjim satima, a nakon toga je uslijedio masakr nad civilima dok su zarobljeni pripadnici HVO strijeljani.

Pripadnici postrojbe “Zulfikar” su u tom selu ubili 15 hrvatskih civila, strijeljali šest vojnika Hrvatskoga vijeća obrane koji su se prethodno predali, te ranili četiri osobe među kojima je bilo dvoje djece.
Bošnjački zapovjednik: “U Trusini ni kokoš ne smije ostati živa”

Nekadašnji zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda pri Stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH Nihad Bojadžić je bio iznimno okrutan i poznat po izjavi kako u Trusini ni kokoš ne smije ostati živa. S obližnjeg brda rukovodio je napadom ne vodeći računa o civilnim i vojnim ciljevima, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina.

Danas se obilježava 30. obljetnica zločina u Ahmićima: Ubijeno 116 bošnjačkih civila
U travnju 2012. godine je, nakon što je priznala krivnju za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila, osuđena Rasema Handanović, pripadnica jedinice “Zulfikar” i sudionica zločina u Trusini. Uzevši u obzir da je u trenutku zločina imala svega 21 godinu, da je djelovala prema naredbama i da iskazuje žaljenje, sud ju je osudio je na pet godina zatvora, a jedan od razloga za nisku kaznu je i njeno pristajanje da svjedoči protiv ostalih osumnjičenih za zločin u Trusini.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.