screenshoot

HRT UZRUJAO BRANITELJICU: ‘Zašto ste angažirali osobu koja otvoreno prezire branitelje?’

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski publicist, pisac, glazbenik, urednik i novinar pop kulturnih tema, Anđelo Jurkas, angažiran je od strane HRT-a u njihovoj novoj emisiji nazvanoj „Daj pet(ak)”. Ova je informacija s nevjericom dočekana u redovima hrvatskih branitelja koji Jurkasa još od prosvjeda u Savskoj pamte kao osobu koja se u tom razdoblju više nego itko služila, kako kažu, govorom mržnje.

Hrvatska braniteljica G.Š. (puni podatci poznati redakciji) svoj je stav o angažmanu Anđela Jurkasa odlučila javno podijeliti:

”Kao gledateljica nacionalne televizije i redoviti platitelj RTV pretplate, bez dana zakašnjenja, oštro se protivim angažmanu Anđela Jurkasa na HRT-u. Taj čovjek poznat mi je po redovitim izljevima mržnje na društvenim mrežama, naročito prema hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, prema instituciji Predsjednice i prema Hrvatskoj kao državi, koju redovito u svojim objavama naziva “rvacka” s početnim malim slovom. Kao hrvatska braniteljica duboko sam povrijeđena i uznemirena njegovim redovitim objavama. Štoviše, tu ima mjesta za ugrozu nacionalne sigurnosti, naročito u onima koje se odnose na terorističke prijetnje i čudi me kako ta osoba nije privedena od strane nadležnih organa, pa makar na obavijesni razgovor u policiju”, dijeli s nama G.Š. koja se osvrnula i na Jurkasove ranije ispade:

”Mediji su svojedobno pisali o njegovim jezivim porukama, a odnose se njegov mrzilački stav prema braniteljima prosvjednicima, u kojima pritom gospodina Đuru Glogoškog naziva “sjedokosi deform u kolicima”. U najnovijoj objavi od 21. rujna, nakon što se pohvalio angažmanom na HRT-u, Hrvatsku naziva “odgođenom državom”, tvrdi G.Š.

screenshoot

 

”On trenutno sudjeluje u kratkoj TV formi pod nazivom “Izazovna” u sklopu nove HRT-ove emisije pod nazivom „Daj pet(ak)“, za koju ne vjerujem da je ikomu psihički zdravom pojedincu izazovna, sudeći po njegovom govoru mržnje smatram da mu nije mjesto na HRT-u. Naprotiv, njegovo sudjelovanje u emisiji na Prvom programu HRT-a u prime timeu prije Dnevnika je blago rečeno – šokantno. Meni kao hrvatskoj braniteljici nepojmljivo je da jedna takva osoba uopće bude prisutna u javnom prostoru, a kamoli na jednoj nacionalnoj televiziji, štoviše, vrijeđa me i kao čovjeka. Stoga predlažem da ga se što prije ukloni iz vašeg programa”, kaže naša sugovornica koja će o ovoj problematici izvijestiti HRT i braniteljske udruge.

Anđelo Jurkas se nakon reakcije našeg portala na njegov status o “antraxu” i “sjedokosom deformu”, oglasio vrlo opsežnim demantijem, a ovim putem objavljujemo samo dio koji se tiče objave čije su riječi okarakterizirane kao “govor mržnje”:




“Facebook status “Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze” izokrenut je i kroz pogrešnu interpretaciju Vašeg novnara netočno pretvoren u moj upravni govor što ne odgovara istini. Radi se “riječokazu” (vrsti igrane drame, poput igrokaza) koja se prakticira u karikiranim, humorom prepletenim komedijama, patentirana je u iseljeničkim kolonijama zemalja Latinske Amerike, a odatle prensena dalje svijetom. U civiliziranim narodima usvojena uz bok pripadnom tzv. “narodnom humoru”. Također, parafraza je direktna referenca i poveznica na događaje i likove iz popularnog strip romana “Alan Ford” za kojeg ne čudi da Vaš novinar nije povezao obzirom da se radi o glasovitom naslovu rečenice Sira Olivera kojom dotični naručuje od famoznog i nepostojećeg Binga neke razne narudžbe i usluge u hitnim situacijama, dok je simpatični sjedokosi deform jasna aluzija na Broja Jedan, jednog od glavnih karaktera Alana Forda, te na glavnog junaka, negativca iz sjajnog krimića “Privedite osumnjičene”/Usual Suspects. No to doista nema nikakve veze s govorom mržnje. Dapače. Cijelim vijekom svog djelovanja u bilo kojem segmentu pop kulture upravo je sve usmjereno kontra govora mržnje, huškanja, a kamoli pozivanja na nasilje. Tako da dozvoljavam da postoje ljudi koji se neće smijati istim šalama ali sama činjenica da ne dijelimo niti njegujemo istu vrstu humora malo je pretjerano biti dovoljnim razlogom za pozive na linč i ostale konstrukcije koje je Vaš novinar nakitio trudeći se u jednoj manje ili više crnoj strip zajebanciji prepoznati urotu kontra dijela branitelja pozive na realno nasilje, bojne otrove ili bombardiranje. Da nije tužno bilo bi smiješno. Ali ponovit ću. NIJE GOVOR MRŽNJE. ŠALA JE. NEKOM SMIJEŠNA, NEKOME NE. NIKAKO UVREDA. NITI POZIV NA NASILJE. Podcrtao bih i crvenom bojom ali sufliraju mi da ta boja nije omiljena u redakciji, pa neka ostane na CAPS LOCK pokušaju rastumačenja prave namjere”, kazao je Anđelo Jurkas u podugačkom obraćanju našem portalu.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.