Foto: MORH

Hrabrost Hrvata iz ’91. je odavno ‘isparila’: U samo ovoj akciji poginulo ih je oko 250

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Operacija “Orkan 91” započela je koncem listopada 1991., a trajala je do 3. siječnja 1992. Organiziralo ju je zapovjedništvo Operativne grupe Posavina na čelu sa zapovjednikom, pukovnikom Rudijem Stipčićem.

Nositelji borbenih djelovanja bili su pripadnici 1. brigade ZNG-a, Tigrovi, te dijelovi postrojbi pričuvnih brigada, samostalnih bataljuna,  i hrvatske policije. Operacija je provedena u dvije etape, iz smjera Novske i Nove Gradiške.

‘NETKO JE MOJE SUBORCE POSLAO U SMRT! Sudionik pogubne akcije HV-a: ‘Naš zapovjednik napustio je liniju’

Izvrstan početak akcije

U prvoj, koja je trajala do 9. prosinca, udarom na više linija, posebno na novljanskom bojištu, ostvaren je važan uspjeh, zaustavljeno je napredovanje JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Oslobođen je i niz okupiranih sela u zaleđu Novske. Cilj druge etape započete 10. prosinca bio je da se, nakon uspjeha iz prethodnih borbi, uz ojačane snage nastavi s oslobađanjem i utvrđivanjem obrambenih položaja.

Istodobno su se vodile vrlo uspješne operacije “Otkos-10” i “Papuk 91” u kojima su oslobođeni daruvarsko bojište te niz naselja na području planina Papuka, Ravne gore i Psunja.

Foto: Wikipedija

Zaustavljeni napadi agresora

Zajedničkim djelovanjem Operativnih zona: Bjelovar, Zagreb i Osijek u operaciji “Orkan 91” oslobođeno je veliko područje slavonskih planina i zaustavljeni su napadi agresora. Dužina bojišnice zapadne Slavonije znatno je skraćena. Oslobođena su mnoga sela, područje motela Trokut te Novskog i Kričkog brda, a pobunjenici su spriječeni da mogućim prodorom osvoje Pakrac i Lipik. Napokon je uspostavljen promet većim dijelom zapadne Slavonije.
Cilj ostvaren uz velike gubitke

Gubici na našoj strani bili su veliki, 246 poginulih i znatan broj ranjenih, no ostvareni cilj imao je golemo značenje. Operacijom “Orkan 91” agresorska JNA doživjela je najteži poraz 1991. te je združenim snagama 5 Korpusa JNA onemogućeno spajanje sa snagama 32. Korpusa, kao i snagama JNA i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.