Foto: Željko Soldo

Hosovci opet podigli spomen ploču u Jasenovcu: Morali su ispuniti jedan uvjet

Autor: Snježana Vučković

Pripadnici prve satnije HOS-a Ante Paradžik iz Jasenovca, u tome su mjestu ponovno podigli spomen obilježje svojim poginulim pripadnicima.

Podsjetimo, svojedobno je ploča poginulim hosovcima u Jasenovcu digla puno prašine jer je tada Milorad Pupovac smatrao da joj tamo nikako nije mjesto, a osobito je zasmetala predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je zaključio da bi je trebalo “baciti u smeće”.

Foto: Željko Soldo

Nova ploča na mjestu stradavanja

Ipak, ove subote – postavljena je nova spomen ploča. “Za razliku od prošle koja je zbog pritiska pojedinaca morala biti premještena u Novsku, ova je ploča podignuta mali izvan samog Jasenovca, na mjestu Lončarica gdje su naša trojica pripadnika i poginula”, kaže nam bivši pripadnik HOS-a Željko Soldo. On kaže da ni ovoga puta postavljanje ploče nije prošlo “glatko”:

“Postavljena je na objektu Hrvatskih voda, no dugo se pregovaralo. Naime, njihov je uvjet bio da se na ploči ne nalaze naše oznake i mi smo na to na kraju pristali. Istaknuto je da su bili pripadnici HOS-a, ali našeg grba s pozdravom nema. Bilo nam je važnije da obitelji stradalih bojovnika konačno dožive imena svojih sinova i braće na spomen ploči, nego da tjeramo svoj inat. Pravda će ionako kad tad doći. Ovi ljudi na vlasti su prolazni, za razliku od istine. A istina je da su ovi dečki poginuli pod hosovim oznakama…”

Foto: Željko Soldo

Bez medija, bez načelnice općine

Spomen ploča je, kaže Soldo, podignuta na inicijativu pripadnika prve satnije Ante Paradžik Jasenovac i njezinog pripadnika Miroslava Ćire Dragića, a pomogla je i Udruga branitelja općine Jasenovac:

Milanović iz Jasenovca: ‘Ploča HOS-a u Novskoj nema veze s Domovinskim ratom’
“I ovoga puta bilo je određenog bojkota pa se recimo načelnica Općine Jasenovac nije odazvala, kao niti jedan medij. Sramotno je to… Radi se o Hrvatima koji su poginuli na hrvatskoj zemlji. Slavko Jagar, Davor Milaković i Miro Petrin ubijeni su na stravičan način, a mi moramo ispuniti kojekakve uvjete da bi im se zahvalili spomen pločom.”

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.