Facebook

HOSOVAC O OSLOBAĐAJUĆOJ PRESUDI ZA ‘ZDS’: Pozdravljam tu odluku, no ako je povuku borit ćemo se svim pravnim sredstvima

Autor: Snježana Vučković

Na tragu neslužbene informacije o oslobađajućoj presudi u slučaju uzvika “Za dom spremni” u pjesmi Marka Perkovića – Thompsona “Bojna Čavoglave”, pripadnici HOS-a koji su se borili pod ovim znakovljem vide tračak svijetla i za sebe, obzirom da se isti uzvik nalazi na njihovom službenom grbu, kao što je u vrijeme rata bio na prišivcima njihovih odora.

Damir Markuš, pripadnik HOS-a iz Kutine koji se borio na vukovarskom Sajmištu, u višegodišnjoj je borbi protiv kažnjavanja isticanja grba sa (još uvijek) zakonski spornim uzvikom, pa mu se ova odluka čini korakom do konačne pobjede:

“Pozdravljam odluku…”

“Ovo je neslužbena informacija. Ako se pokaže točnom, pozdravljam je, jer svakom je jasno da takva presuda i treba biti. Mi imamo uredno registrirane udruge HOS-a u državnoj upravi i lokalnoj upravi, sa pripadajućim znakovljem koje smo koristili u Domovinskom obrambenom ratu, a tu spada i Za dom spremni na oznaci HOS-a. Priznati smo u zakonu o pravima Hrvatskih branitelja, članica smo svjetske veteranske asocijacije, dakle, priznati i u svijetu. Zaista bi bilo bolesno osuđivati pripadnike HOS-a (Marko Perković je bio pripadnik te postrojbe) i veterane koji su branili Hrvatsku, od crvene zločinačke petokrake i četničke kokarde koja je izvršila brutalnu agresiju i etničko čišćenje. Svjedoci smo niza njihovih spomenika i obiliježja po Hrvatskoj, što je nezabilježeno u svijetu. Isto tako, valja uzeti i kontekst vremena, a to je Domovinski rat, ne neko drugo razdoblje”, rekao je Markuš za Dnevno.

Bolje da ne zabrane…

Na pitanje, što ako ipak dođe do promjene odluke suda, što nije nemoguće obzirom da je predmet zaustavljen i da će ga sada razmatrati devet sudaca, Markuš odgovara:

“Naravno, ukoliko bude ipak negativna presuda, spremni smo svim pravnim sredstvima ići dalje u dokazivanju prava nas pripadnika HOS postrojbi. Zabrane li, predviđam da reakcija u narodu neće biti dobra”, kazao je Markuš.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.