Dnevno/collage

Hoće li ih barem ovo zbližiti? Milanović i Plenković dobili na stol isti prijedlog o odlikovanju

Autor: Snježana Vučković

Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja i Udruga pravnika Vukovar 1991 danas su uputili predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću inicijativu/prijedlog za ustanovljavanje novog odlikovanja za zatočene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata “Red zatočeništva neprijateljskog logora Juraj Njavro”.

“Obraćamo Vam se uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u cilju ispravljanja nepravde  prema tisućama branitelja koji su u Domovinskom ratu bili zatočeni u neprijateljskom logoru, zatvoru ili drugom neprijateljskom objektu”, stoji u zajedničkom dopisu ovih udruga.

Predlažu odlikovanje zatočenika

“Kao što Vam je poznato, unatoč izvojevanoj slobodi, hrabrosti te junaštvu hrvatskih branitelja iskazanoj u mnogo puta neravnopravnoj borbi mi danas službeno nemamo odlikovanje za zatočene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Ovu nepravdu treba ispraviti jer se iduće godine navršava 30-ta obljetnica odvođenja u logore hrvatskih branitelja i sudionika Domovinskog rata iz Vukovara”, kažu potpisnici Pero Kovačević kao zamjenik predsjednika Udruge pravnika Vukovar 1991 i Predsjednica Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja Tanja Polić Marković koji u nastavku predlažu:

“Predlažemo ustanovljavanja novog državnog odlikovanja za zatočene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koje bi se zvalo Red zatočeništva neprijateljskog logora Juraj Njavro. Držimo da je naziv novog odlikovanja po dr Juraju Njavri, više nego primjeren jer je i sam bio zatočenik neprijateljskih logora”, dodaju uz priređen Nacrt Zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.