fbpx
Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska

HLADNOKRVNA EGZEKUCIJA HRVATSKIH POLICAJACA: Svu trojicu 1991. upucao s leđa dok su bili u patroli

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Kod spomen obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića, jučer je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni 20. srpnja 1991. godine.

Tog dana, oko ponoći, u središtu Daruvara u Svačićevoj ulici iz neposredne blizine hitcima iz pištolja s leđa ubijeni su policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara.

Policajcima u ophodnji pucao u glavu

Samo dan nakon zasjede u Siraču u kojoj su 19. srpnja 1991. godine srpski teroristi ubili dvojicu pripadnika “Omega”,  u kasnim večernjim satima u Daruvaru u ulici P. Svačića iz neposredne blizine ubijeni su policijski službenici u patroli Robert Žili, Miroslav Polak i Ivica Rončević.


U kritično vrijeme policijska patrola PP Daruvar koja je obavljala redovnu pozorničku službu na području grada u vremenu 22-06 kretala se ulicom P. Svačića. Patrola je bila naoružana službenim pištoljima koje je nosila u futroli. Odmah iza njih, na kraćoj udaljenosti u istom pravcu kretao se počinitelj SP. koji im se približio na malu udaljenost te je iz pištolja ispalio dva hica u glavu Miroslavu Polak, jedan u glavu Robertu Žili te jedan hitac u tijelu Ivice Rončevića. Od navedenih hitaca Miroslav Polak i Robert Žili ostali su mrtvu na mjestu, dok je Ivica Rončević smrtno ranjen otišao do parka V. Nazora gdje je pao mrtav. Počinitelj je nakon toga istim pravcem produžio dalje prema gradu…

Mjesec dana nakon ubojstva trojice policajaca, 19. kolovoza 1991. godine u policijskoj postaji Daruvar izbila je pobuna. Srpski teroristi preuzeli su kontrolu nad postajom i kao taoce zarobili petoricu svojih kolega mladih policajaca. Iz postaje su uzeli oružje, vozila i sredstva veze te se odmetnuli u smjeru planine Papuk na pripremljenu lokaciju, a prilikom povlačenja granatirali su središte Daruvara.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.