fbpx
Foto: Miro Kerner/Dubrovnički dnevnik

HEROJI RATA! VATROGASCI ’91. IZ GORUĆEG HOTELA SPASILI PROGNANIKE: Nažalost, sebe nisu uspjeli spasiti

Autor: S.V.

Na današnji dan, 06.12.1991., gaseći požar na hotelu Libertas u kojem su bile smještene izbjeglice, živote su izgubili vatrogasci Nino Mihočević, Andro Savinović i Teo Paskojević, pripadnici HRM-a Bruno Glanz i Ante Jablan te pripadnik Hrvatske vojske Stjepan Salmanić.

Počast žrtvama odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku pokraj hotela Libertas te ispred spomen ploče u postrojbi JVP Dubrovački vatrogasci, čime je obilježena je 30. obljetnica stradavanja vatrogasca u Domovinskom ratu.


Smrt vatrogasaca u zapaljenom hotelu

Kobni 6. prosinca 1991. godine u dubrovačkoj je povijesti ostao zapisan kao simbol ratnih događanja na dubrovačkom području. To je ujedno i dan kada su trojica vatrogasaca poginula spašavajući prognanike iz zapaljenog hotela Libertas. Usprkos eksplozijama koje su ih pratile cijelim putem, vatrogasci su se, kao i mnogo puta ranije, hrabro suočili s vatrenom stihijom. Plamen se brzo proširio jer je neprijatelj hotel, kao i mnoge druge ciljeve tog crnog petka, gađao i zapaljivim fosfornim bombama. Prognanici smješteni na nižim katovima nisu mogli napustiti hotel. Gornji ulaz je gorio, a pred donji su padale mine. Čekali su u skloništu strepeći da će plamen svakog trena doprijeti do njih. Vatrogasci su gasili plamen. Tada je doletjela još jedna mina ispaljena zločinačkom rukom. Prognanici su spašeni iz hotela, a trojica vatrogasaca dali su svoje živote.

FOTO: Božidar Gjukić-MDRD

“U sedam ura ujutro smo dobili dojavu da gori hotel Libertas. Pošto su tamo bili smješteni prognanici, uputili smo se prema tamo. Pokojni Nino Mihočević, koji je stradao na toj intervenciji, je preuzeo smjenu, a Zoran Grljević i ja smo se ponudili da idemo s njima. Gospar Nino je rekao da smo završili smjenu i da ne trebamo ići. Ekipa koja je tada radila se uputila na gašenje. U tom momentu Ivo Kralj je došao s cisternom u klanac, vidio je kako je ta granata pala posred njih i ubila ih” , prisjetio se za Dubrovnički dnevnik svojih kolega Željko Jelaska.

FOTO: Miro Kerner-MDRD

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.