Foto: Guliver Images, imago/Sven Simon

Helsinški odbor osudio potez Srbije: ‘Provociraju se susjedi u regiji’

Autor: Dnevno.hr

Helskinški odbor je priopćio kako je otvaranje privatnog muzeja i postavljenje spomenika u Beogradu posvećeno vođi kolaboracije s fašizmom i zapovjedniku pokreta koji je izvršio genocid nad muslimanskim stanovništvom tijekom 2. svjetskog rata predstavlja još jedan korak u pravcu ubrzane fašizacije društva.

Agencija Beta prenosi kako je Odbor naveo da su za te negativne trendove odgovorni mnogi, a najviše predsjednik Aleksandar Vučić, aktualna vlast, ali i Srpska pravoslavna crkva (SPC) te dio akademske i kulturne elite.


Identificirani posmrtni ostaci iz masovne grobnice kod Vukovara: Evo o kojem je branitelju riječ

Osim toga dotaknuli se i veličanja Draže Mihailovića pa napominju kako se time dodatno “provociraju susjedi u regiji”.

“To neminovno utječe na povećanje stupnja nesigurnosti svih nesrpskih nacionalnosti u Srbiji, a posebno loše utječe na fragilnu regiju Sandžaka”, navode.

Naglasili su da je, u tom kontekstu, i “revizionistički film” o spašavanju američkih pilota u 2. svjetskom ratu, iako je dobio podršku veleposlanstva SAD-a, “korak unatrag u stabilizaciji regije i u demokratizaciji Srbije”.

Foto: Screenshot/YouTube

Zabrinjavajuće činjenice

Helsinški odbor podsjeća da su četničke snage pod zapovjedništvom Mihailovića odgovorne i za teške ratne zločine nad civilima u okupiranoj Srbiji te ističe da “zabrinjava to što se rehabilitacijom Draže Mihailovića i nekritičkim odnosom prema fašizmu pravi otklon od liberalnih vrijednosti na kojima počiva moderna Europa kojoj navodno i Srbija teži”.

Dragoljub (Draža) Mihailović, poznat i kao Čiča, bio je zapovjednik kraljevske Jugoslovenske vojske u otadžbini tijekom 2. svjetskog rata (četnika). Zbog ratnih zločina je osuđen i na koncu strijeljan 1946. godine.
Nikada nije utvrđen točan broj stradalih Muslimana, Hrvata i drugih nesrpskih žrtava kojima su presudili četnici. Procjenjuje se da je riječ o više desetka tisuća žrtava…

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.