Foto: Vlada RH

Grubori ili Vukovar? Ljutnja na Vladu RH koja je dala prednost komemoraciji

Autor: Dnevno.hr

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) izrazito je ljut jer je, kako navodi, “komemoracija u Gruborima zasjenila početak općeg napada na Vukovar”:

“Halo! Je li to normalno? Grad Vukovar je 25. kolovoza 1991. divljački napadnut od strane srpskih četnika, zločinačke JNA i domaćih izdajica. Granate su padale kao kruške, a krv je tekla potocima. Taj dan smatra se početkom bitke za ovaj grad, koji je bio simbol Hrvatske obrane u Domovinskome ratu. Ta bitka bila je najveća i najkrvavija u velikosrpskoj agresiji”, kaže Pavković u ime udruge i putem priopćenja nastavlja:

“Grubori opet zasjenili obljetnicu opsade Vukovara”

“Međutim, zanimljivo je da svake godine, pa tako i ove, poglavito u medijima, ovaj povijesni događaj, zasjeni komemoracija za šest srpskih žrtava iz Grubora, odnosno da se više govori i piše o Gruborima, nego o početku krvavog rata u Vukovaru! Naime, na dan općeg napada na Vukovar, u Gruborima je pod vodstvom Milorada Pupovca
(SNV) održana komemoracija za stradale Srbe iz ovog sela, što se dogodilo 23. kolovoza 1995.”


Pavkovića osobito ljuti što su na komemoraciji i ovoga puta bili nazočni i predstavnici hrvatske Vlade:

“Dakle, nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj se malo pale svijeće i nose vijenci onima protiv kojih smo se borili i koji su bili agresori, a malo stradalim hrvatskim junacima, koji su ginuli tijekom stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Pupovac i njegovi sateliti govore da je riječ o nevino stradalim srpskim civilima. U redu, ali u kojem ratu toga nije bilo? Bi li ti ljudi stradali i bi li u Domovinskom ratu poginulo oko 15 tisuća nevinih Hrvata da se nije dogodila velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku? Bi li bilo stradanja u Kninu i okolici da Srbi nisu godinama držali pod okupacijom ovaj dio hrvatske zemlje?”

Foto: Facebook/Sandro Lendler

Tvrdi da toga ima “samo kod nas”

On podsjeća da se nigdje ne može vidjeti kako se npr. Izraelci odlaze klanjati nevino stradalim Nijemcima u II. svjetskom ratu, ili da Ukrajinci nose cvijeće na grobove nevino stradalih Rusa, ili pak da to čine Amerikanci u Afganistanu, da Palestinci obilaze grobove ratno stradalih Izraelaca i tako redom:

“Ovo što se kod nas događa, a vezano je uz Vukovar i Grubore, nije ništa drugo nego izjednačavanje agresora i žrtve, uz napomenu da se u Gruborima nikada, pa ni ovoga puta nije spominjala velikosrpska agresija, a još manje da je toga dana počeo opći napad JNA i četnika na Vukovar:

“Žrtva je žrtva, ali mi sad oplakujemo šest stradalih Srba,a da pritom ne podsjećamo na ono što se dogodilo mnogo ranije tog istog dana u Vukovaru gdje nema hrvatske kuće iz koje barem netko nije poginuo. A o kakvom je zločinu riječ u Vukovaru najbolje govore 938 bijelih križeva u tamošnjem Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata ili pak još bolje masovna grobnica na Ovčari.”
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.