Screenshot

GRANATAMA PO PROGNANICIMA: Ovo je jedan od najpodmuklijih napada srpske vojske

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 16. srpnja 1992. godine, od strane bosanskih Srba izveden je drugi raketni napad na Slavonski Brod.

Granatama ciljano na izbjeglice

Tom prilikom pogođen je izbjeglički centar u Slavonskom Brodu, a napad na njega smatra se osmišljenim i osvetničkim pohodom srpske vojske jer je u prethodnim danima taj grad primio brojne prognanike iz BiH. Stoga je taj čin okarakteriziran kao izrazito nečovječan i podmukao…

Ipak, ovaj napad ostao je u sjeni prethodnog granatiranja koje se dogodilo 03. svibnja 1992. godine. U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško.

Bez osude

Tijekom Domovinskog rata na području brodske Posavine poginulo je 28 djece. U Domovinskom ratu prema službenim podacima poginulo je 402 djevojčice i dječaka, dok je na području Općine Slavonski Brod samo u jednoj godini 1992. čak je 27-ero djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno za što do danas nitko nije odgovarao.

(VIDEO) Slavonski Brod – sjećanje na djecu ubijenu u bombardiranju grada

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.