FOTO: Jure Miskovic / CROPIX

KRVNICA IZ ŠKABRNJE ‘ODLEŽALA’ SAMO ŠEST GODINA! SVJEDOCI: Ušla je s automatskom puškom i pucala po mrtvim ljudima: ‘Sve vas treba pobiti!’

Autor: S.V.

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić svake godine na obljetnicu pokolja u Škabrnji podsjeća kako ne postoji samo jedan krivac.

”Otkako se dogodila Škabrnja, nitko nije odgovarao niti će. Tvrdim da neće. Nitko nije pitao što je Ratko Mladić radio tih dana oko Škabrnje, što je radio 9. ninski korpus… Ja već godinama nudim imena i prezimena zapovjednika, pukovnika i generala, majora i kapetana koji su vodili svoje postrojbe na Škabrnju. Mi peremo savjest sa Zoranom Banić i nekim marginalcima”, rekao je danas Miljanić.

No, ni spomenuta Zorana Banić, čijim smo procesuiranjem “oprali savjest”, po mišljenjima mnogih nije adekvatno kažnjena.

Kazna se srozala sa 20 godina na 13, pa na 10, a izašla je za šest

Ona je proglašena krivom što je 18. studenoga 1991., sa 17 ranije osuđenih i više neidentificiranih pripadnika srpskih postrojbi, kao pripadnica vojske tzv. SAO Krajine, naoružana automatskom puškom, ušla u selo Škabrnja u kojem je živjelo isključivo hrvatsko stanovništvo te je nakon slomljenog otpora branitelja sela i masovnog topničkog uništavanja stambenih, gospodarskih i sakralnih objekata bez ikakve vojne potrebe, zajedno s ostalima, sudjelovala u nasilnom izvlačenju iz podruma i drugih zaklonjenih prostora civilnog i neboračkog stanovništva, većinom žena i osoba starije životne dobi, kao i djece, pri čemu su ubijene 34 civilne osobe, uglavnom hicima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pretežno u glavu.

Škabrnjska krvnica uhićena je prije 2001. godine na ciriškom aerodromu, odakle su je švicarske vlasti izručile Hrvatskoj. Još 1998. godine Vrhovni joj je sud u odsutnosti potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu. No, nakon obnovljenog suđenja, sud u Zadru joj je 2002. godine presudio 13 godina. Vrhovni sud predmet je vratio na početak i 2004. kazna joj je smanjena za tri godine, da bi na slobodu izašla nakon šest godina zatvora.

Svjedoci o Zorani

Jedan od svjedoka na suđenju, Ivica Bilaver, u vrijeme tragičnog događaja bio je 12-godišnji dječak s posebnim potrebama. Prisjetio se kako su ih istjerali iz podruma i da su tada ubijeni Luca i Krste Šegarić, Joso Miljanić i Stana Vicković. Ivicu su tada ranili u nogu. “Ja na to ne smin mislit”, ponavljao je uznemireno na suđenju.

Svjedočio je i Neven Šegarić, koji je u to vrijeme imao 11,5 godina. Njemu su tada ubili baku i djeda, Lucu i Krstu Šegarića.

“Došli su četnici i JNA i vikali da iziđemo iz podruma jer da će baciti bombu. Izvlačili su nas jednog po jednog. Babu su mi ubili u podrumu, a dida je na dvorištu ubio Đuro Kosović iz Zemunika. Tu sam vidio i Zoranu Banić u uniformi. Vikala je na nas da nas sve triba ubiti, ali nisam vidio da je pucala”, rekao je Neven, dodajući da su bili u maskirnim uniformama s oznakom Crvenog križa.

Svjedokinja Svetka Miljanić na sudu je tvrdila da je vidjela kako Zorana Banić puca po mrtvim tijelima:

“Pred kućom Slavka Šegarića prepoznala sam Zoranu Banić i Nadu Pupovac. Bile su u uniformi, s puškama u rukama. Vidjela sam kako Zorana Banić puca po mrtvim tijelima Krste Šegarića, Stane Vicković i Jose Miljanića. Nakon toga se okrenula prema nama u koloni i viknula: “Što ste mislili Škabrnjani, da ćete dobiti bitku?”, izjavila je Svetka Miljanić te dodala kako je jedan oficir JNA tada naredio da prestanu pucati riječima: “Dosta je bilo, dosta ste ubijali”.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.