Foto: Screenshot/YT

GOTOVININ ODVJETNIK JE ‘SASJEKAO’ KOMENTAROM! Srbijanska veleposlanica komentirala ratne zločine. Bolje da nije

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Nova srbijanska veleposlanica u Hrvatskoj Jelena Milić, na svom je Twitteru citirala Savu Štrpca koji je prilikom promocije svoje nove knjige o procesuiranju ratnih zločina objavio zanimljive podatke:

“Od početka godine podnesene su  krivične prijave protiv 22 osobe, otvorene su istrage protiv 11 osoba, uhapšeno 6 osoba: tri prilikom ulaska u Hrvatsku, jedan koji je živio u Hrvatskoj i dva van Hrvatske  po hrvatskim potjernicama (jedan u Novskoj  a drugi u Grčkoj). Od optužnica za Petrovačku cestu uhapšena dvojica.”

Iako nije sasvim jasno je li Milić ovaj podatak podijelila svojim pratiteljima kao dobru ili lošu vijest, no odvjetnik Luka Mišetić sasvim je jasno pokazao nezadovoljstvo procesuiranjem srpskih zločinaca dajući do znanja da bi DORH-u trebalo otvoriti više mogućnosti:

Mišetić: “Nije dovoljno”

“Nije dovoljno. DORH bi trebao koristiti univerzalnu nadležnost za podizanje optužnica protiv srpskih oficira, policajaca, vojnika i političara za ratne zločine na Kosovu”, kratko je napisao hrvatski odvjetnik, najpoznatiji po obrani generala Ante Gotovine na suđenju u Haagu.




Opća nadležnost ili univerzalna jurisdikcija koju spominje Mišetić, naziv je koji se u međunarodnom kaznenom pravu upotrebljava za stav sudova određenih država koji propisuje proširenje primjene vlastitoga kaznenoga prava na temelju načela univerzalnosti. Pojednostavljeno, to znači da sudovi u tim državama mogu primijeniti nacionalno kazneno pravo na počinitelja – stranca koji je počinio kazneno djelo u inozemstvu, protiv stranca ili strane države, i ne nalazi se na teritoriji države u kojoj mu se sudi.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.