Ministarstvo branitelja

‘GOSPODINE PREDSJEDNIČE, ZADATAK JE IZVRŠEN’: Na današnji dan rođen Gojko Šušak

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1945. godine u Širokom Brijegu rođen je Gojko Šušak.

Ovaj hrvatski političar bio je čovjek od najvećeg povjerenja tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegova desna ruka u donošenju brojnih strateških odluka tijekom Domovinskog rata. Zbog svoje predanosti toj zadaći, Šušak je ministrom obrane RH bio od 1991. pa sve do svoje smrti 1998. godine.

Otac i brat nestali ulaskom partizana

Pokojni Gojko Šušak je, kao šesto dijete Ante i Stane, odrastao u Širokom Brijegu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Odrastao je bez oca i jednog od braće koji su zadnji put viđeni ulaskom partizana u Zagreb.

Nakon završene Pedagoške akademije u Rijeci, uoči odsluženja vojnog roka 1968. godine napušta Jugoslaviju i odlazi u Kanadu. Šušak tamo zasniva obitelj i dobro posluje unutar svog privatnog biznisa, no u siječnju 1990. godine vraća se u Hrvatsku kada je bio sudionikom 1. općeg sabora HDZ-a održanom u Zagrebu.

Ratni ministar

Iste godine u svibnju postao je član prve hrvatske Vlade i ministar iseljeništva, a 4. ožujka 1991. godine imenovan je zamjenikom ministra obrane Martina Špegelja. Ministrom obrane postaje u jeku rata, kada daje poznatu izjavu:
“Za to sam, tako mi Boga, i te kako kompetentan. Nisam čak nikad služio vojsku. Istina, mnogo sam o tome čitao, ali nikad nisam ni sanjao o ratu. Posljednje o čemu bih maštao je mjesto ministra obrane jedne države.”

Zadaću ministra obrane, Šušak je obnašao sve do svoje smrti.

Morh

 
Početkom 1996. godine dijagnosticiran mu je rak pluća. Nakon neuspjelog liječenja u SAD-u, liječenje nastavlja u Hrvatskoj, no bolest je jača. Uslijed naglog pogoršanja, Šušak je  preminuo 3. svibnja 1998. godine u Kliničkoj bolnici Dubrava u 53. godini života.

Pobjednik iz sjene

Film redateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović “Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene”, bavi se ulogom Gojka Šuška u stvaranju moderne Hrvatske vojske, posebice u vezi s oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja 1995. godine, kao i priznanjima koja je dobio nakon tih akcija zbog primjene novih, zapadnih vojnih doktrina temeljenih na standardima NATO-a te njegovim godinama koje je proveo u emigraciji u Kanadi. Film također govori i o njegovoj suradnji s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.