Foto: YouTube/Screenshot

GLUP I GLUPLJI! ‘Krenuli smo za Beograd’: Četnici krivo skrenuli, pa ravno pred branitelje

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1993. u Turnju pored Karlovca dogodio se, za one prilike, nesvakidašnji događaj. Naime, pripadnici MUP-a na nevjerojatno jednostavan način zarobili su pripadnike srpske diverzantske skupine Štit koji su se, doslovno, sami “upecali”.

U ranim jutarnjim satima iz smjera Tušilovića prema Karlovcu, projurio je plavi kombi koji se naglo zaustavio i pokušao okrenuti. Sve se to odvijalo pred očima pripadnika MUP-a Hrvatske i pripadnika nigerijskog bataljuna UNPROFOR-a koji su čuvali školu, a koji su odmah shvatili da se radi o neprijateljskim vojnicima.

Kakva greška!

Jedan od pripadnika MUP-a s uperenim oružjem naredio im je da izađu, a ubrzo su ih opkolili i pripadnici izvidničkog voda 13. domobranske pukovnije “Browingsi” koji su okružili vozilo te ih zarobili.

U Turanj je uskoro stigla i Vojna policija Hrvatske vojske koja je zarobljenike sprovela na istražni postupak u Karlovac. Ispostavilo se da se radilo o diverzantskoj skupini “Štit”, a Slavko Lukač koji je bio vozač kombija, nakon privođenja kazao je:

“Zalutao sam. Skrenuo sam s puta koji vodi za Beograd i otišao prema Karlovcu. Ja sam došao kao dragovoljac iz tog razloga da mi ne bi išla dva sina u rat. Sačuvao sam na taj način sinove svoje kući žive i zdrave. Na području Hrvatske bio sam smješten u Korenici. Ondje sam radio kao vozač.”

Priznanje koje na trenutke djeluje zaista komično, pogledajte na 6:45:




Pištolj u drvenoj nozi

Svjedok ovoga događaja je Izak Ramadanović, pripadnik 13. domobranske pukovnije. U knjizi povjesničara Borne Marinića “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu”, kazao je:

“Oni su prošli i srpsku stražu i UNPROFOR i došli k nama. Vikao je jedan naš: ‘Evo četnici, četnici’. Rekoh ‘Ma kakvi četnici daj ajde’, kad ono stvarno oni. Još je jedan bio i prkosan. Kazao je da pazimo kako s njim pričamo da je on vukovarski veteran. Imao je bukovu nogu i ja sam to rekao zapovjedniku Miji Zoriću i unutra je na kraju imao pištolj. Zamisli, pištolj u nozi…”

Ova grupa srpskih dobrovoljaca razmijenjena je 12. siječnja 1994. godine kod Lipovca za devetoricu pripadnika “Samostalne uskočke satnije” HV-a.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.