Robert Anic/PIXSELL

Glogoški: ‘Branitelje prisluškuju!’ Čičak: ‘Ništa novo, meni to rade cijeli život!’

Autor: Snježana Vučković

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava održanom u braniteljskom šatoru u Savskoj osnovna je tema bila kršenje ljudskih prava hrvatskih branitelja, posebno invalida Domovinskoga rata.

S obzirom na to da prosvjed hrvatskih branitelja, osobito invalida Domovinskoga rata ispred Ministarstva branitelja već tjednima zaokuplja hrvatsku javnost, postoji bojazan da bi se prosvjed mogao pretvoriti u detonator nemira širih razmjera jer i sve veći broj nezadovoljnih Hrvata trpi posljedice lošeg vođenja države od strane aktualne vlasti. HHO-u su se obratili čelni ljudi prosvjeda smatrajući da im se Vladinom politikom uskraćuju temeljna ljudska prava, osobito ona zdravstvena. Odbor je na svom plenarnom skupu u petak, 7. studenoga, primio predstavnike prosvjednika te smatra da je riječ o ugroženoj društvenoj skupini koja se sve više socijalno marginalizira uskraćivanjem njihovih temeljnih ljudskih prava.

Predsjednik Udruge 100% HRVI I. skupine Domovinskoga rata, Đuro Glogoški, požalio se na programiranu javnu percepciju koju promiču instrumentalizirani dio medija, stvarajući dojam o tome da se radi o tisućama “lažnih” invalida koji žele zloupotrijebiti svoj stvarni ili navodni invaliditet. Glogoški je okupljene članove HHO-a prenerazio izjavom da ukupan broj invalida Domovinskoga rata iznosi tek oko 800, s tim da je oko polovice toga broja I., a polovica II. kategorije invaliditeta. Tome je dodao da je u posljednjih dvadeset godina umrlo 38 000 branitelja od kojih je 1900 počinilo samoubojstvo.

Kao rezultat pritiska do kojega su doveli prosvjedi, Vlada je donijela odluku da se bolnica u Zaboku proglasi bolnicom od posebnog interesa za branitelje, odnosno bolnicom za veterane, što je svakako korak naprijed. “Čak 145 invalida dobilo je pravo na njegovatelja”, rekao je Glogoški.

Ono što branitelje posebno brine jest donošenje novoga Zakona o mirovinskom osiguranju koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine, a koji bi na temelju anonimnih prijava omogućio nova preispitivanja invaliditeta branitelja s mogućnošću da se njihov invaliditet dodatno smanji ili posve ukine, a komisije bi djelovale unutar HZZO-a, čime bi bili podložni pritiscima sa strane.

Predstavnici branitelja smatraju da su sve vlasti od 2000. na određen način djelovale protiv životnih interesa branitelja, izmjestivši pojedine segmente braniteljskih prava u djelokrug rada drugih ministarstava kako bi prikrili pravu narav ove prljave politike. To je jedini razlog zašto invalidi Domovinskoga rata i druge braniteljske skupine zahtijevaju da se njihova prava reguliraju Ustavnim zakonom, čime bi se otežale moguće manipulacije izvršne vlasti.

Opravdavajući stav invalida i drugih branitelja, Đuro Glogoški rekao je da se ministar Predrag Matić više puta pravdao govoreći da bi on mnoge probleme riješio, no ne može od “onih gore”, aludirajući na premijera i njegov uski krug od povjerenja. Invalidi i branitelji stoga smatraju da je Matić s užim krugom svojih suradnika suvišan pa traže njegovu ostavku. Osim toga, branitelje je uvrijedila cinična izjava ministra Matića jednoj zagrebačkoj radiopostaji u kojoj je rekao da “njima ne treba rehabilitacija u toplicama jer 90 posto njih ima konačno uništeno zdravlje pa bi on predložio da se program iz rehabilitacije za branitelje od sada zove odmor za branitelje.” Svako ironiziranje i vrijeđanje invalida grubo je kršenje njihovih ljudskih prava, zbog čega invalidi ne žele s njim razgovarati jer smatraju da se njegovo ponašanje prema njima svodi na vrijeđanje i omalovažavanje, što se očitovali i u izjavi ministra Matića da će Hrvatska zbog prosvjeda invalida i branitelja biti izbačena iz Europske unije.

U politilke implikacije ovog aslučaja članovi HHO-a nisu željeli ulaziti jer nije u okviru njihova mandata. Odbor smatra da se invalidi i branitelji sustavno marginaliziraju te da im se na različite načine sustavno uskraćuju već stečena prava.

Što se tiče prava invalida iz redova pobunjenih Srba, građana RH, HHO je jedinstven u stavu da se njihova prava ne mogu izjednačavati s pravima hrvatskih branitelja jer bi se time doveo u pitanje obrambeni karakter rata, kao i činjenicu da se radilo o agresiji na Hrvatsku kao rezultatu velikosrpskoga projekta čiji su operativni izvođači bile obavještajne službe Srbije (UDBA i KOS) i Jugoslavenska narodna armija te njima podređene paravojne postrojbe. Prava invalida iz te kategorije moraju se rješavati u sklopu redovite zdravstvene zaštite na koju imaju pravo svi građani RH.

Članovi odbora pozvali su invalide i druge braniteljske udruge proistekle iz Domovinskoga rata na dijelog s predstavnicima vlasti i apelirali na sve branitelje da vode računa o potrebi očuvanja integriteta institucija vlasti. Prosvjednici su izrazili spremnost na dijalog, a HHO je prihvatio njihov poziv da nakon obilježavanja dana Vukovara bude medijator u razgovorima s predstavnicima vlasti te da se Okrugli stol s predstavnicima vlasti drži u prostorijama HHO-a, što je Odbor i prihvatio.

Đuro Glogoški koji je bio zadovoljan zaključcima HHO-a zaprepastio je sve prisutne izjavom da ima spoznaje da se branitelje prisluškuje. Međutim, samog Ivana Zvonimira Čička nije zaprepastio jer je on ustvrdio da njemu to rade već godinama.

Na koncu je dogovoreno da predstavnici HHO-a stupe u dodir s objema stranama te da se s predstavnicima vlasti uputi prijedlog za organiziranje Okrugloga stola u prostorijama HHO-a, no prosvjednici i dalje odbijaju dijalog s ministrom Matićem te traže njegovo odstupanje.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.