Pixabay

GINEKOLOŠKI PREGLEDI? Okanite se filma, pročitajte šokantnu istinu o udovicama branitelja

Autor: Snježana Vučković

Film „Ministarstvo ljubavi” koji je HRT, u doduše pomaknutom terminu, prikazao unatoč neočekivano velikom pritisku dijela braniteljske javnosti, mnogi kritičari nazivaju „otvaranjem rana ženama čiji su muževi poginuli u ratu”.

Iako je evidentno da se udovice poginulih branitelja već dugi niz godina suludim zakonskim stavkama sustavno ponižavaju a o čemu one već godinama javno apeliraju, nije sasvim jasno zbog čega zabrinuti prosvjednici nisu već tada digli svoj glas u zaštitu tih žena, već je sve eskaliralo na filmu koji se pozabavio upravo tom problematikom?

“Sve je to degutantno”

Mogla bih danima nabrajati o svim uvredama kroz koje smo prošle. O zakonu koji nam ‘dozvoljava’ nastavak života sigurno manje -više znate. Strašan je osjećaj kad pored gubitka koji vam se dogodi u životu Sabor raspravlja trebaju li udovice ili ne dobiti pravo na partnera, kada to smiju, u kojim okvirima…U jednom trenutku sve postane degutantno, kao da vam neko ozakonjuje pravo na ljubav. Ali, ni to nije ono najgore. Sve smo mi, a ja evo govorim u svoje ime, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću morale potpisati da nismo u nikakvoj vezi. Da ne pričam o tome kako nas se i u sklopu nekakve analize slalo na sistematski pregled gdje vas pri pregledu ginekolog pita ‘jeste li seksualno zadovoljni’ i slično”, otkrila je našem portalu još prije pet godina Rozalija Bartolić.

Dakle, punih pet godina ove se žene bore protiv diskriminirajućih zakona, pa su se tako oglasile 2013. nakon najave o snižavanju „povlaštenih mirovina” čime su vlastodršce pokušali natjerati da se zapitaju: Kolika je uistinu povlastica pokopati supruga? Riječ je o istim onim mirovinama koje su svojedobno za njih bile upitne jer se počelo prekapati po njihovom intimnom životu u svrhu dokazivanja ‘čednosti’. Jer, svaka ona udovica koja bi ponovno stupila u brak ili živjela u izvanbračnoj zajednici gubila bi pravo na ovu ‘povlasticu’. Sramotno se i navodilo kako su udovice oštetile državni proračun, pa se Udruga udovica hrvatskih branitelja obratila i tadašnjem ministru branitelja, Predragu Matiću:

“Teret državnog proračuna”??

„Imate li podatak o udaji bilo koje druge udovice ili udovca koji su ostvarili pravo mirovine nakon pokojnog supružnika? Jesu li oni teret i bespravno koriste državni proračun? Niti jedan zakon ne spominje, a pogotovo ne priječi udaju bilo kojeg udovca ili udovice zastupnika u saboru, udovice ministra, predsjednika Republike, niti bilo koje drugog društvenog sloja, niti korisnika obiteljske mirovine, osim udovicama hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Nigdje u svijetu nije zabilježen sličan slučaj. Čak i najortodoksnija društva ne poznaju ovakvu praksu kao što je propisivao hrvatski zakonodavac”, očitale su tada lekciju Fredu Matiću.




Pitanje je, dakle, jesu li i u kolikoj mjeri prosvjednici svjesni prave problematike udovica poginulih hrvatskih branitelja te znaju li kako izvor problema leži u Saboru, a ne na HRT-u? I bi li bili spremni u tolikom broju doći na Trg sv. Marka pa zastupiti te nesretne žene i zaštititi njihovo dostojanstvo? Ukoliko na to nisu spremni, onda je jasno da ovo nije bio prosvjed u svrhu zaštite udovica, nego u svrhu općenitog izražavanja nezadovoljstva HRT-om.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.