Foto: Interpol/Screenshot

GENERAL S INTERPOLOVE TJERALICE: Ime Veljka Kadijevića 90-tih je tjeralo strah u kosti

Autor: S.V.

Na današnji dan 1992., general JNA Veljko Kadijević smijenjen je s mjesta ministra obrane. Kao razlog ovog degradiranja, navedeno je rušenje helikoptera promatrača Europske zajednice, no smatralo se da Kadijević nije polučio željene rezultate tijekom ratovanja protiv Hrvatske.

General u bijegu

I dok su neki Kadijevića smatrali tragičnim likom koji se kao ministar obrane zatekao u vrijeme raspada bivše SFRJ i koji se u ratnom kaosu mlitavim reakcijama nije uspio “dočekati na noge”, mnogi su ga ipak okarakterizirali kao ratnog zločinca koji je kao Miloševićev pobočnik težio velikoj Srbiji.

Republika Hrvatska je Veljka Kadijevića teretila za napade na Dubrovnik, Vukovar i Osijek a za njim je raspisana i tjeralica. Nakon što je obaviješten da bi mogao biti ispitan pred istražiteljima suda u Haagu, Kadijević je utočište pronašao u Rusiji u kojoj je preminuo 2014. godine, tri tjedna prije svog 89. rođendana.

Foto: Interpol

 

Konzervativni tvrdolinijaš

Kadijević je bio dijete iz miješanog braka (otac Dušan je Srbin, a mama Janja Hrvatica), iz Dalmatinske zagore. selo Glavina Donja. Otac, prijeratni gastarbajter u belgijskim rudnicima, navodno je poginuo u španjolskom građanskom ratu na strani Republike. Veljko Kadijević je nakon pada Italije 1943., kao 18-godišnjak, otišao u partizane. Poslije je na tome izgradio vojnu karijeru i školovao se u US Army Command and General Staff Collegeu u Fort Leavenworthu.

Unatoč tome, postao je konzervativni tvrdolinijaš, kasnije ogrezao u ratni zločin, koji je govorio da je u političkom smislu “Jugoslaven”. U vrijeme kad je socijalistička federacija bila u smrtnom hropcu, osnovao je armijsku partiju Pokret za Jugoslaviju, kojom se želio postaviti kao četvrta snaga, ali uskoro postaje suučesnik u neuspjelim Miloševićevim osvajačkim pohodima.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.