Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

GENERAL ROJS: ‘Da nije bilo Tuđmana, njegove lijeve i desne ruke, još bi bili okupirani. Sad nam treba jedan SUBNOR kao u Titovoj paradržavi’

Autor: Dnevno.hr

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs bio je gost na N1 televiziji.

Rekao je kako je razočaran s onime što se nekada govori i piše o Domovinskom ratu kao i o VRO Oluji.

“Nekad ne vjerujem sam sebi, toliko ima priča o tome kako se ušlo u Knin. Svatko interpretira na svoj način, kako njemu paše, a prava istina, nadam se da će je pročitati u knjizi koju je Ademi napisao. Neki pričaju o tome na televiziji, a njihov ratni put se s time baš ne slaže”, rekao je Rojs.

Napomenuo je važnost Franje Tuđmana i inženjeringa u pripremi VRO Oluje. “Da nije bilo Tuđmana, njegove desne i lijeve ruke, Šuska, generala Janka Bobetka, možda bi i dan danas bili pod tim položajima i okupacijom. Žalosti me što su danas najglasniji uoči obljetnice Oluje neki koji s njom nemaju nikakve veze”, rekao je umirovljeni general.

Voli Milanovića, ali se ne slaže oko Oluje

Ne slaže se s Milanovićem da bi se obilježavati trebalo u Glini, umjesto u Kninu, no iskazuje simpatije prema predsjedniku.

“Predsjednik Republike hoće saslušati, iako i on ima savjetnika koji pričaju priču, a nisu koraka prišli na teritorij BiH. Ako ste savjetnik, pitajte ljude koji su živi svjedoci tog vremena”, rekao je.

“Ne slažemo se oko proslave Oluje. Iz Knina je svo zlo krenulo i tamo treba biti centralna proslava. To što su predsjedniku tada predlagali da bude u Glini. Ja se slažem da bude u Glini, ali 8. kolovoza kad su ušli na potpisan sporazum. Samo se u Knin ušlo i oslobodilo 5. kolovoza”, jasan je bio Rojs.




Ima rješenje kako ujediniti i pomiriti braniteljske udruge

“Dobar sam sa svima, treba nam jedna udruga, kao što je bilo u Titovoj paradržavi, jedan SUBNOR. Mi imamo preko tisuću udruga, bolesnici mnogi. Važno im je da im supruga spava s predsjednikom. Ove godine su izabrali Rehaka i neka bude Rehak. Neka nagodinu govori zamjenik Ante Gotovine. Svo težište je bilo na našem terenu, tu smo zadali najveći udarac i tu im je slomljena kraljažnica. U Kninu je ostala topla kava Martiću, nisu pokupili i devize, toliko su žurili. Dosad sam zadovoljan kako to izgleda”, kaže Rojs na pitanje o razilaženjima među braniteljskim udrugama.

Objasnio je što misli o premijeru Andreju Plenkoviću.

“Ja sam s Plenkovićem dobar, on se stalno poziva na Tuđmana, a radi sve kontra Tuđmana”, rekao je Ljubo Ćesić Rojs.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.