F.Klen_

General-bojnik Siniša Jurković novi zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH

Autor: Dnevno

U Glavnom stožeru Oružanih snaga RH, u petak, 13. ožujka 2020. godine održana je svečana primopredaja dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, između general-pukovnika Drage Matanovića i general-bojnika Siniše Jurkovića.

Svečanosti su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, državni tajnici u Ministarstvu obrane, zapovjednici glavnih zapovjedništava, dužnosnici Ministarstva obrane, načelnici uprava, zapovjednici pristožernih postrojbi, kao i ostali pripadnici Hrvatske vojske.

Na temelju Odluke predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane, general-pukovniku Dragi Matanoviću prestaje raspored na ustrojbenom mjestu zamjenika načelnika GS OS RH s 15. ožujkom 2020. te odlazi na dužnost glavnog inspektora obrane, a general-bojnik Siniša Jurković razrješava se dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i raspoređuje na ustrojbeno mjesto zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH sa 16. travnjem 2020. godine.

Čestitavši generalima na novim dužnostima načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj je tom prigodom istaknuo: „Generali Matanović i Jurković na svojim su se dužnostima iskazali marljivim, predanim i upornim radom“, poželjevši im sreću i uspjeh u obnašanju novih i odgovornih dužnosti.

General Jurković se u obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio u listopadu 1991. kao pripadnik 121. brigade Hrvatske vojske, a tijekom Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti. Tijekom svoje vojne karijere, između ostalih dužnosti koje je obavljao, sudjelovao je i u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu 2007. godine na dužnosti zapovjednika Operativnog mentorskog tima. Po povratku iz misije bio je načelnik stožera/zamjenik zapovjednika Gardijske-oklopno mehanizirane brigade, nakon čega je upućen na školovanje u Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“. U srpnju 2011. preuzima dužnost zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koju je izvršavao do svibnja 2015. kada je upućen na školovanje u Sjedinjene Američke Države na National Defence University – National War College na kojemu je stekao zvanje Master of science. Nakon završenog školovanja bio je na dužnosti načelnika stožera/zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, a od 1. siječnja 2018. do sada bio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.