Foto: Screenshot

GDJE JE HRVATIMA BILA PAMET?! Šešelja ’91. uhitili, pa pustili: ‘Policiji sam se predstavio kao četnički vojvoda’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na mitinzima Srba u Hrvatskoj, Hrvatima su prijetili srbijanski političari, poput četničkog vojvode Vojislava Šešelja koji je na današnji dan 14. travnja 1991. u Borovu Selu održao miting. Tu je priliku Šešelj iskoristio za ratnohuškački govor i poziv Srbima s tog područja na pobunu protiv hrvatske vlasti radi pripajanja Slavonije i Baranje Srbiji i stvaranju Velike Srbije.

Bila je ovo svojevrsna uvertira u masakr hrvatskih redarstvenika koji se nedugo nakon toga dogodio u Borovu Selu, no Šešelj nije bio jedini podupirač srpske pobune. Među onima koji su prijetili Hrvatima bio je i Milan Paroški koji se istom retorikom poslužio 20. travnja na mitingu u baranjskom selu Jagodnjak, a na kojem je također bio prisutan Šešelj.

Nakon mitinga ga uhitili – pa pustili!

Upravo iz tog perioda datira bizaran i pomalo nevjerojatan podatak slabo poznat hrvatskoj javnosti. Naime, nakon mitinga u Jagodnjaku, hrvatska je policija uhitila Vojislava Šešelja, a zatim ga pustila da slobodno odšeta. Na to je svojedobno podsjećao Pero Kovačević koji je podatak o Šešeljevu uhićenju potkrijepio i dokumentom, no taj događaj najbolje opisuje četnički vojvoda osobno:

Foto: Pero Kovačević

Nazvali ga “gospodinom”

“Iz Srbije smo na mitingu bili Milan Paroški, ja i još neki ljudi, i poslije smo krenuli prema Bezdanu da bismo se prebacili preko Dunava u Srbiju. U samom Bezdanu hrvatski su mi policajci naoružani puškama prišli i rekli da sam uhićen, da imaju nalog da me odvedu u stanicu policije u Osijek na saslušanje, a ja sam im se predstavio kao četnički vojvoda”, ispričao je Šešelj i dodao da mu je poslije toga prišao šef policije Josip Reihl-Kir i obratio mu se riječima “gospodine, možete ići.”

Vojislav Šešelj kaže da im je tada rekao: “Zar me već puštate? Kad ja vas budem hapsio, neću vas tako brzo puštati!”

Tada je ustvrdio i da misli kako je upravo zbog njega ubijen šef policije Josip Reihl-Kir, a da se oko Arkanovog puštanja dogovorio srpski i hrvatski MUP.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.