Screenshot

GAVRANOVA MAJKA NE PRESTAJE PLAKATI: Snajperski metak u sljepoočnicu bio je koban za 26-godišnjeg Tigra

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1994. poginuo je Damir Tomljanović, zapovjednik Tigrova kojeg su zbog crne kose i markantnog izgleda zvali Gavran.

Posljednji Gavranov let

U samo 26-toj godini, ovog je heroja koji se iz običnog, samozatajnog mladića zbog ratnih okolnosti pretvorio u rođenog lidera, zaustavio snajperski metak na koti 1183, u mjestu Ruja, a svemu je svjedočio Darko Katuša:

“Pucalo se po nama dobrih petnaestak minuta. U jednom trenutku, bacili smo se na zemlju sva trojica. Zovem, nitko se ne odaziva. Počnem puzati i vidim Gavrana kako nepomično leži. Puls mu je bio slabašan i tada sam vidio neveliku rupu na sljepoočnici. Izlazna je bila golema… Izvlačili smo ga petnaestak minuta, iščekivali helikopter koji smo odmah dozvali. Stigli su samo do Lukovog Šugarja kad je Gavran izdahnuo.”

 

Epitet junaka Domovinskog rata, Gavran je zbog iznimnog doprinosa i hrabrosti, ali i časnog ponašanja te, ono najvažnije, pozitivnog primjera kojeg su ostali slijedili. Tomljanović koji prije 90-tih, poput mnogih drugih, nije bio vičan ratovanju, od prvog je dana pokazao osobine vođe, čovjeka koji je stvoren da ga drugi slijede.
Rođeni vođa

“Gavran nije postavljen za zapovjednika, on je izabran od ljudi kojima se ‘nametnuo’ svojim prisustvom na terenu, uvijek s vojnicima. On je, vjerujte, od mnogih kukavica napravio istinske borce. Iz najobičnijeg je vojnika izvlačio ono najbolje i to je osobina koja mora biti urođena. Bio je uzor i vodilja svima nama. Bio je vođa. Kad ide Gavro, idemo svi.”, kaže njegov suborac Ilija Vučemilović.

Damir Tomljanović Gavran rođen je u Veljunu nadomak Senja, u 23. godini je postao jednim od Tigrova. Svojim suborcem ga smatraju i Vukovarci, i Dubrovčani, i oni iz Iloka, Okučana, Novske, Slanog, Čepikuća, Konavoskih brda, Nove Gradiške, Tenje, Petrinje i Neuma jer je naoružan prošao gotovo sve bojišnice diljem Hrvatske. Posthumno mu je dodijeljen čin stožernog brigadira. Za života ga je više puta pismeno pohvalio predsjednik RH Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak; nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990-1992. i Plakete 1. gardijske brigade. Posmrtno je odlikovan Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista, Zlatnom plaketom “Tigar”.
Wikipedija

Majka i dalje u žalosti

Majka Mara ni danas ne prihvaća da je njen sin zauvijek otišao.

“Zahvaljujem svima što održavaju uspomenu na mog sina i sve branitelje. I nakon 25 godina čekam sina da se vrati i još se nisam navikla da je to put bez povratka. Dok sam živa ja i njegovi suborci, živjet će i on s nama”, rekla je Mara Tomljanović 2018. godine na otkrivanju Gavranove biste u Požegi.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.