fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

FRED MATIĆ FINANCIRAO ANTIFAŠISTE! Evo u što je utukao novac namijenjen braniteljima!

Autor: T. Budak

Jedan od svježe otkrivenih primjera je financiranje biltena "Glas antifašista", i to za izdavača Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Ovaj bilten koji financira Fred Matić, službeno je glasilo hrvatskih antifašista koji se osvrće na, kako piše, "svoju prošlost", rado komentira i današnju hrvatsku društveno-političku scenu.

U danima smo odabira novog ministra branitelja čiji je resor jedan od najprozivanijih prethodnu godinu dana. Hrvatski branitelji koji su jasno znali što ih muči, ali su nažalost svoje brige manje jasno kanalizirali do javnosti, odlaskom dosadašnjeg ministra Predraga Matića sve više pokazuju kako su bili u pravu.

Iako je riječ o ministarstvu koje nikada nije imalo problema s financijama, mnogi su branitelji ostali nezbrinuti, bez domova, ovršeni i prepušteni sami sebi. I dok su se međusobno snalazili i prikupljali donacije kako bi pomogli najugroženijima, njihovo je ministarstvo imalo “pametnijeg posla”.

Financiranje kojekakvih projekata koji s braniteljima, a niti s Domovinskim ratom nemaju nikakve veze…


Jedan od svježe otkrivenih primjera je financiranje biltena “Glas antifašista”, i to za izdavača Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Ovaj bilten koji financira Fred Matić, službeno je glasilo hrvatskih antifašista koji se osvrće na, kako piše, “svoju prošlost”, rado komentira i današnju hrvatsku društveno-političku scenu.

screenshoot
screenshoot

No, nije samo tiskanje ovog biltena ono na što ministarstvo branitelja troši novac. Za što će se još “isprsiti”, otkriva posljednji broj “Glasa antifašista”:

– U Program je uključena aktivnost razvoja Dokumentacijskog centra antifašizma Hrvatske, projekta koji bi trebao biti početak utemeljenja Muzeja antifašizma. Taj Centar financiran je putem projekta koji je prihvatilo Ministarstvo branitelja za 2014. godinu i putem projekta Katalogizacija predmeta s kojima raspolaže SABA RH, koji je prihvatilo Ministarstvo branitelja za 2015. U okviru informatičke i nakladničke aktivnosti planira se uspostaviti komunikaciju s HRT-om te predložiti ustanovljenje stalne TV i radio emisije na temu antifašizma i problema s kojima se susreću borci NOB-a. Naglašeno je da će se „Glas anti-fašista“ sadržajno i dalje unapređivati širenjem mreže suradnika iz udruga i zajednica udruga, u čemu su već postignuti razvidni rezultati – kazuje se u biltenu plaćenim novcem namijenjenim hrvatskim braniteljima.

I dok ministarstvo kulture odbija otkupiti i financijski poduprijeti knjige branitelja koje svjedoče o Domovinskom ratu, Ministarstvo branitelja široke je ruke financiralo (i dalje financira) svjedočenja partizana o 2. svjetskom ratu. Više nego paradoksalno, zar ne?

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.