fbpx

(FOTO/VIDEO) NA DANAŠNJI DAN PORINUTA JE PODMORNICA VELEBIT: Ponos hrvatskog podmorničarstva trune, a Crnogorci na svojima zarađuju!

Autor: Valneo Kosić

Na današnji dan, 16. siječnja 1996. godine  svečano je porinuta prva i jedina podmornica Hrvatske ratne mornarice. Mala diverzantska podmornica s imenom silne planine Velebit sagrađena je u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu.

Predstavljala je vrhunac našeg pomorskog inženjerstva, ali dočekala ju je tužna sudbina. Ostala je trunuti na suhom vezu u luci Lora, a Hrvatska je izgubila podmorničarstvo čija tradicija seže stotinu godina unazad.

Podmornica “Velebit” bila je jedna od šest džepnih podmornica 88. flotile podmornica JRM-a. Konstruirana je za prijevoz diverzanata, polaganje mina, obavljanje ophodnje i izviđanje. Dužine je 21,09 metara. Broj članova posade ovisio je o zadatku.

Tako je za njeno upravljanje bilo potrebno od četiri do šest članova posade. Mogla je transportirati do 6 diverzanata. Sa deset ljudi imala je autonomiju od 96 sati. Zbog njenih malih dimenizija, podmornica je bila teško uočljiva sonarima.
Njena gradnja započeta je još u doba SFRJ, kao dio klase diverzantskih podmornica Una. Gradnja je dovršena 1987., a hrvatske su je snage zaplijenile dok je bila na servisu u Splitu početkom Domovinskog rata.

JNA je podmornicu “očistila” od sve vrijedne opreme i ostala je samo ljuštura. Nakon što ju je Hrvatska preuzela, trup joj je produžen, a ugrađen joj je dizelski generator i poboljšani sustav upravljanja.
Izgradnja i osposobljavanje ove podmornice koštalo je stotine milijuna kuna, ali problem je nastao kada su istekle baterije vrijedne oko 10 milijuna kuna. Nakon što su 2001. godine baterije prestale raditi, kratko vrijeme je služila za površinsku plovidbu, a 2005. godine trajno je umirovljena. Postojale su namjere da se podmornicu proda, međutim poslovi su propali, a podmornica je ostala zauvijek na suhom gdje i danas stoji bez ikakve svrhe.

Gradonačelnik Milan Bandić tražio je da se podmornica donira gradu Zagrebu kako bi ušla u trajni postav Tehničkog muzeja. Međutim, nastao je problem kada se pokazalo je da transport do muzeja nemoguća misija zbog tramvajskih žica i niskih nadvožnjaka. Podmornica je u Zagreb mogla stići jedino u komadima i od toga se odustalo.

2015. godine vanjska oplata podmornice je obnovljena i izložena u ratnoj luci Lora  daleko od pogleda zainteresiranih građana.
Postavlja se veliko pitanje, zašto grad Split i Republika Hrvatska ne pokazuju nikakav interes da se podmornica Velebit izloži građanima i turistima kao velika atrakcija što bi zaista mogla postati.

Dobar primjer je podmornica P-821 “Heroj” i manji brat blizanac Velebita P-912 “Una” koji su izloženi u Tivatu u Crnoj Gori.

Crnogorci su od svojih podmornica napravili atrakciju za koju naplaćuju ulaznice, dok naša podmornica vrijedna nekoliko stotina milijuna kuna trune daleko od očiju svih.

 

 

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.