fbpx
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

(FOTO) TUŽNE OBLJETNICE SJEĆANJA NA ZLOČINE NA OVČARI I VELEPROMETU : 29 godina od najvećeg zločina u Domovinskom ratu

Autor: HINA/Nino Matić

Odavanjem počasti žrtvama Ovčare završio je program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 29. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu, koji je održan u specifičnim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa.

Komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Vukovarci su u petak odali počast žrtvama ekshumiranima 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari.

Na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 20. studenoga 1991. ubijeno je i u masovnu grobnicu zakopano 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada.

Nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice odvedeno je oko 260 ranjenika i civila, a njih 200 je dva dana poslije pogubljeno na Ovčari. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga. Najmlađoj žrtvi Ovčare bilo je 16, a najstarijoj 77 godina.

Tijekom komemorativnog programa “Ovčara – vječna rana”, pročitana su imena svih 200 žrtava, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier. Pokraj svakog od 200 kupolastih čempresa, zasađenih na mjestu masovne grobnice, postavljena je crvena ruža.

Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata do Ovčare su došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

 

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće Vukovarci su se jutros  prisjetili žrtava u Veleprometu, kroz koji je prošlo oko 10.000 ljudi, a ubijeno ih je oko 700.
Po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, Velepromet je bio najveći zarobljenički logor u koji su dovođeni, ispitivani i zlostavljani branitelji i civili Vukovara, a mnogi su od njih i ubijeni.

“Mi računamo kako je kroz Velepromet prošlo oko 10.000 osoba od kojih je oko 700 i ubijeno. Još uvijek tragamo za sudbinama stotinjak osoba kojima se svaki trag gubi upravo na ovom mjestu”, rekao je Rehak, koji je s bivšim logorašima Zdravkom Komšićem, Slavkom Jurićem i Josipom Čondićem položio vijenac i zapalio svijeću podno spomen-ploče u dvorištu Veleprometa.

Josip Čondić u Velepromet je doveden iz bolnice te je poput ostalih zatočenika proživio zlostavljanja i torture.

“Stajali smo ovdje ispred hangara u dva reda i bilo je svega. Tko god je stigao, tukao nas je. Poslije su nas autobusom odvezli u Stajićevo, gdje sam bio do razmjene”, rekao je Čondić.
U dvorištu vukovarske tvrtke Veleprometa u gradskoj četvrti Sajmištu bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još su sredinom rujna 1991., nedugo nakon početka bitke za Vukovar, 25. kolovoza osnovale prihvatni centar koji je bio otvoren do travnja 1992.

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava Ovčare, gdje je na poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. pobijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

RANIJE OBJAVLJENO

Na današnji dan prije 29 godina, dogodio se najveći zločin tijekom srpske agresije na Hrvatsku onaj na Ovčari. Na poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara 20. studenoga 1991 mučki je ubijeno 251 osoba, ranjenika,  civila i medicinskog osoblja odvedenih iz vukovarske bolnice, a svi su potom zakopanu u masovnu grobnicu. Za nekima se još traga i vode se kao nestali.

Žrtvama će se odati počast programom koji počinje u 13 sati. Najmlađa žrtva na Ovčari imala je 16 godina, najstarija 77. Komemoracija i program će se održati  uz pridržavanje epidemioloških mjera a sve u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Kod spomen obilježja i masovne grobnice “Ovčara” položit će se vijenci i održati prigodni program tijekom kojega će se pročitati imena svih ubijenih žrtava na Ovčari te izgovoriti progodna molitva.

No prije toga tijeko  jutra će se održati i komemoracija za sve žrtve u  sabirnom centru trgovačke tvrtke Velepromet koji je postao najveći logor na tom području. Nakon okupacije grada i predaje branitelja, kroz  sve te hangare u gradu prošlo je gotovo 10.000 ljudi. U Veleprometu su se događala strašna mučenja i torture a svi počinitelji za te ratne zločine do danas nisu odgovarali za svoja zvjerstva.

Većina je Vukovaraca poslana u logore diljem Srbije, a u Hrvatsku su se vratili nakon mjeseci provedenih u logorima i razmjene.

Zbog epidemioloških mjera ove se godine obilježavanje žrtve Veleprometa u sklopu Sjećanja na žrtvu Vukovara simbolično održava polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za žrtve ovog najvećeg vukovarskog logora nakon okupacije grada.

Autor:HINA/Nino Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.