Screenshot

(FOTO) RIJETKO VIĐENI PRIZORI: Prvi fotograf koji se nakon rata popeo na vukovarski vodotoranj ustupio nam je svoje fotografije!

Autor: Snježana Vučković

Jedan od “preživjelih”, ali teško ranjenih svjedoka, ujedno je i simbol vukovarskog stradanja – izrešetani vodotoranj.

Vukovarski vodotoranj je, obzirom na brojne fotografije i zračne snimke iz 1991., vjerojatno i u svijetu jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata, no iako je obnovljen i “presvučen” u novo ruho – sve do nedavno nije bilo tako.

O pravom stanju poslijeratnog, izrešetanog i derutnog vodotornja te motivima koji su ga kao Osječanina ponukali da se podrobnije pozabavi ratnom pričom Vukovara, posvjedočio nam je Kristijan Kro, prvi čovjek koji se nakon rata na njega popeo s fotoaparatom u ruci.

 




“Kao 12-godišnji klinac bio sam šćućuren u osječkom podrumu gdje sam s ostalima slušao vijesti o Vukovaru. Sjećam se, ‘navijali’ smo za naše dečke i već sam tada znao da imamo heroje. Vremenom, naši su se heroji počeli pretvarati u mit, a ja sam odlučio tome stati na kraj i herojima dati ime i prezime”, kazao je Kristijan Kro koji već godinama kroz Facebook stranicu Heroji Vukovara heroje i događaje iz toga doba čuva o zaborava.

“Paralelno s mojim interesom za povijesne činjenice vezano uz grad-heroj, do mene su od tih branitelja počele dolaziti ispovijesti i priče s terena i akcija koje sam tada počeo slagati u jednu cjelinu. Jednako tako, na različite načine dolazim i do fotografija iz toga doba. One su, zapravo, najbolji dokaz tog vremena, barem za mene kojem je fotografija strast – rekao je Kristijan Kro, jedan od onih koji je imao odvažnosti u više navrata popeti se na vodotoranj što je rezultiralo fotografijama koje iduzimaju dah.




 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.