Foto: Siniša Strčić

(FOTO) RAZBIJENA STAKLA, TRULO DRVO: Ovo je rodna kuća generala Janka Bobetka

Autor: Snježana Vučković

Zahvaljujući fotografu Siniši Strčiću koji inspiraciju za svoje uratke uglavnom traži lutajući kroz hrvatska, zaboravljena sela, u posjedu smo zanimljivih fotografija trošne, starinske kuće.

Iako ih Strčić ima mnoštvo, fotografija na kojoj je drvena kuća posebno nas je zainteresirala jer se u njoj rodio general Hrvatske vojske – Janko Bobetko.

Foto: Siniša Strčić

Priča o “premještenoj” kući Janka Bobetka

Janko Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. godine u selu Crnac pokraj Siska, a preminuo je 29. travnja 2003. godine. Zanimljivo je da fotograf na ovu kuću nije naletio u selu Crnac u kojem se Bobetko rodio, nego u Vukomeričkim goricama (svojevrsnom trokutu između Zagreba, Siska i Karlovca). Tamo ju je, naime, “prenio” akademski kipar Radivoje Jovičić, Viši konzervator-restaurator za Etnološki materijal, koji gotovo već dva desetljeća promovira kulturu tradicijskog graditeljstva.

Foto: Siniša Strčić

Čeka je obnova

“Kuću je Jovičić otkupio, a zatim doslovno rastavio, donio je u Vukomeričke gorice i ponovno sastavio”, objasnio nam je Strčič koji kaže kako je Bobetkova rodna kuća sada u sklopu Etno sela u nastajanju, te da je tek čeka restauracija nakon koje će zablistati u punom sjaju.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.