foto: MORH

(FOTO) Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta na vježbi ‘Puma’ u Republici Poljskoj

Autor: dnevno.hr

Hrvatski predstavnici u borbenoj grupi u Republici Poljskoj sudjelovanjem u združenoj vježbi „Puma“ testiraju zajedničke, ali i individualne sposobnosti pružanja vatrene potpore.

Postrojavanjem pripadnika pet nacija – Poljske, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, na vojnom poligonu „Bemowo Piskie“, sjedištu NATO borbene grupe ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj, službeno je označen početak združene vježbe s bojnim gađanjem „Puma“, koja je dio vojne vježbe „Saber Strike-18“.

U obraćanju sudionicima vježbe zapovjednik poljske 15. mehanizirane brigade, brigadni general Jaroslaw Gromadzinski rekao je kako je vježba „Puma“ glavni obučni događaj ove rotacije u Borbenoj grupi te istaknuo važnost zajedničkog uvježbavanja i jačanja interoperabilnosti kako bismo demonstrirali zajedništvo i snagu Saveza.

Hrvatski predstavnici u borbenoj grupi u Republici Poljskoj, bitnica SVLR „Vulkan“ Topničko-raketne bojne GOMBR, sudjelovanjem u vježbi „Puma“ testiraju zajedničke, ali i naše individualne sposobnosti pružanja vatrene potpore.

U početnoj fazi vježbe pripadnici 2. HRVCON-a sudjeluju u više obučnih događanja.

Trenutno se uvježbavaju i usklađuju sposobnosti ključne za provedbu vježbe. Tako su hrvatski topnici po prvi puta imali priliku sudjelovati u vježbi prelaska rijeke preko pontona i amfibijom. Istodobno, naši prednji topnički motritelji provode zajedničku obuku s američkim, britanskim i poljskim kolegama u cilju usklađivanja procedura prilikom pozivanja združene vatrene potpore.

U narednoj fazi vježbe provest će se uzbunjivanje i izmještanje postrojbe u sklopu cijele borbene grupe, kao uvod u vježbu na zemljištu koja će uključivati i topnička bojeva gađanja u dnevnim i noćnim uvjetima, piše u priopćenju MORH-a.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.