fbpx
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

(FOTO) PRILOŽIO DOKAZ! ‘Hosovci su sudjelovali u Maslenici ’93. Čak su bili u okruženju’

Autor: Snježana Vučković

Zbog napuštanja obilježavanja obljetnice vojne operacije Maslenica ’93. oko postupka predsjednika Zorana Milanovića izlomila su se brojna koplja, kao i oko bivših pripadnika postrojbe HOS koji su se na događaju pojavili u svojim obilježjima.

Razljućen zastavama s natpisima “za dom spremni”, predsjednik je skup napustio riječima da su “ustaška obilježja nedopustiva”, nakon čega se potegnulo pitanje: što HOS-ovci sa svojim zastavama rade na skupu akcije u kojoj nisu sudjelovali?

U raspravu o tome jesu li hosovci u to vrijeme bili aktivni pod tim imenom, uključio se i Vlado Šestan, u to doba pomoćnik zapovjednika 5. sektora za operativno nastavne poslove IZM Zadar ZP Split:

“9.Bojna HOS-a bila je regularna postrojba u sastavu 114 brigade HV, to znam jako dobro. Odgovorno tvrdim pod bilo kakvom odgovornošću da je njihov doprinos u najtežim kriznim trenutcima VRA “Gusar” poznatijom kao Maslenica u veljači i ožujku 1993 g. bio velik, ne želeći time omalovažiti bilo kog sudionika spomenute akcije, iz bilo koje druge postrojbe”, tvrdi Šestan uz priložen dokument.
“Osobno sam kao pomoćnik zapovjednika 5. sektora za operativno nastavne poslove IZM Zadar ZP Split izdavao zapovjedi topničkim i minobačkim postrojbama na tom sektoru, a po zapovjedi pukovnika HV Marinka Radasa, zapovjednika 5. sektora da ne štede granate dok se i zadnji pripadnik spomenute HOS ove postrojbe ne izvuče iz okruženja u koje su upali u centru Zemunika Gornjeg, u koji su divezantskim načinom noću prodrli iz Škabrnje (sa zaseoka zvan Ambar). Topničke i minobačke postrojbe su ispalile 704 granate  sve dok se oni nisu izvukli iz spomenutog okruženja. Na brifingu sam s kolegom Mladenom Bračićem, na opasku jednog visokog časnika koji je nakon našeg izvješća o spomenutom događaju izjavio da sam ‘potrošio’ previše granata i ‘jesam li svjestan koliko košta jedna granata, odgovorio: ‘A jeste li vi svjesni gospodine zapovjedniče koliko vrijedi, da ne kažem košta, jedan HOSovac u ovim trenutcima'”, opisao je u nastavku Šestan.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.