MORH

(FOTO) Pogledajte premještanje snaga brodom Hrvatske ratne mornarice za vojnu vježbu

Autor: ZG/Dnevno.hr

U Trajektnoj luci Zadar u Gaženici organiziran je ukrcaj borbene tehnike i ljudstva PZO-a na Desantni brod minopolagač DBM-82 „Krka“ HRM-a kojim će se prevesti do vojnog vježbališta Rt Kamenjak kod Pule

Nakon uspostave glavnih zapovjedništava vojne vježbe Velebit 18 – združena snaga, u srijedu, 10. listopada 2018. počelo je i razmještanje snaga iz matičnih postrojbi kopnom i morem na vojne lokacije provedbe vježbe.

Tako je iz Trajektne luke Zadar u Gaženici organiziran ukrcaj borbene tehnike i ljudstva Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) na Desantni brod minopolagač DBM-82 „Krka“ Hrvatske ratne mornarice (HRM) kojim će se prevesti do vojnog vježbališta Rt Kamenjak kod Pule.

Borbena sredstva i oprema koristiti će se na vojnom vježbalištu Rt Kamjenjak, gdje će postrojbe PZO-a HKoV-a i HRM-a provesti bojna gađanja ciljeva u zraku s lakim prijenosnim raketnim sustavima S-2M i „Igla“. Također, postrojbe PZO-a u sklopu vojne vježbe Velebit 18 – združena snaga  provode zaštitu ključne infrastrukture i zapovjednih mjesta  na lokacijama provedbe vježbe.

Zapovjednik voda veze Pukovnije PZO-a poručnik Ivan Kundid kazao je kako je za njega ovo prvo sudjelovanje u morskom transportu snaga na vježbalište Rt Kamjenjak. „Jedan dio naših snaga već je izmješten kopnenim putem, a ostatak snaga upravo kreće brodom HRM-a. Prevozimo borbena oklopna vozila, radar Giraffe 40 te vojne kamione i ljudstvo. Na taj način uvježbava se sposobnost premještanja snaga i morskim putem uz već uobičajeni prijevoz kopnom, s naglaskom na združenim djelovanjima sastavnica Hrvatske vojske i kod premještanja snaga. Radujem se ovom novom iskustvu i sposobnosti koju razvijamo u suradnji s našim kolegama iz HRM-a“, kazao je poručnik Kundid.

Zapovjednik broda DBM-82 „Krka“poručnik bojnog broda Davor Alujević istaknuo je kako ovaj brod pruža mnogo mogućnosti. „Uz vojne zadaće brod pruža potporu i civilnim institucijama, bilo u dostavi vode ili prijevozu vatrogasaca u protupožarnoj sezoni, a kod vojnih zadaća ima široki spektar primjene. Između ostalog, može prevesti 300 vojnika pod punom ratnom opremom ili oko 300 tona vojne opreme i sredstava. Naša suradnja s postrojbama HKoV-a je izvrsna, a na vježbi Velebit 18 – združena snaga suradnja će doći do punog izražaja sa svim sastavnicama Hrvatske vojske“, kazao je poručnik bojnog broda Alujević.

Ukrcajem snaga PZO-a na brod „Krka“ rukovodila je poručnica fregate Josipa Bićanić, koja je u vrlo kratkom vremenu sigurno i po već ustaljenim postupcima završila prvu fazu potpore koju HRM pruža snagama PZO-a. „Slijedi plovidba koja do Rta Kamjenjak traje oko 5 sati, nakon čega pristupamo iskrcaju snaga. Iako sam Slavonka, more mi jako godi i čast mi je što sam pripadnica Hrvatske ratne mornarice, koja će i na ovoj vježbi zajedno sa združenim snagama predstaviti sposobnosti Hrvatske vojske u obrani Domovine“, poručila je poručnica fregate Bićanić.




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.