fbpx
Facebook

(FOTO) MLADI ZNANSTVENIK ODUŠEVIO DOMOLJUBE: ‘Dođite u muzej Domovinskog rata i pogledajte sve ratne odore i oznake’

Autor: S. V.

Stalni postav nalazi se na adresi Andrije Kačića Miošića 16 u Bjelovaru, a otvoren je svakog utorka i četvrtka od 18 do 19 sati i svi su dobrodošli

Mladi znanstvenik, magistar primijenjene geografije, Marin Sabolović, dobitnik je nagrade Rektora Sveučilišta u Zadru za iznimna studentska kulturna postignuća te nagrade “Frederik Grizogono” Hrvatskog geografskog društva u Zadru za izvrsnost.”

Osim toga, autor je djela  “Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990. − 1996.” i predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje je postavilo stalnu izložbu predmeta proizišlih iz Domovinskog rata:

– Cilj nam je promicanje vrijednosti i digniteta obrambenog Domovinskog rata. U tu svrhu upriličili smo izložbeni prostor koji ima obilježje muzejskog postava stalnog karaktera dostupnog javnosti. Izloženi predmeti dio su zbirke u postupku registracije i kategorizacije u okviru privremene zaštite pri nadležnom konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture kao kulturnog dobra Republike Hrvatske. U okviru postava prikazani su predmeti proizašli iz Domovinskog rata čiji su elementi dio povijesnog hrvatskog identiteta te s time u etnološkoj dimenziji imaju edukativni karakter. Izuzev redovitih aktivnosti omogućilo bi se kontinuirano organiziranje tematskih izložbi, predavanja i tribina, te adekvatno čuvanje artefakata pri čemu se čuva i materijalni dio suvremene povijesti. Stalni postav Domovinskog rata bit će namijenjen i otvoren za suradnju s hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, osnovnim i srednjim školama, stručnim i znanstvenim institucijama, veteranskim udrugama i asocijacijama u drugim državama. Stalnim postavom Domovinskog rata upravlja Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije, a projekti u prijavljenim projektima su nam srodne udruge poput Udruge hrvatskih ratnih i vojnih invalida i Udruge djece poginulih branitelja – doznajemo od perspektivnog i ambicioznog znanstvenika koji dodaje kako je postav je osmišljen u tri tematske cjeline:


– Prva tematska cjelina prikazuje službene odore i oznake Ministarstva unutarnjih poslova i Oružanih snaga Republike Hrvatske, drugi tematski dio uključuje radne i ratne odore, opremu i oznake, a treći tematski dio obuhvaća domicilno područje u čijem su fokusu branitelja Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te samog Bjelovara u Domovinskom ratu – objasnio je Marin Sabolović koji se već kao 18-godišnjak uputio u saklupljanje odora i oznaka.

Stalni muzejski postav Domovinskoga rata nalazi se na adresi Andrije Kačića Miošića 16 u Bjelovaru, a otvoren je svakog utorka i četvrtka od 18 do 19 sati i svi su dobrodošli. 

Facebook
Facebook

Autor:S. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.