fbpx
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

(FOTO) MILANOVIĆ U ZADRU PODSJETIO NA HRVATSKE ŽRTVE: ‘Mogu se na prste jedne šake nabrojiti države koje su nam pomagale’

Autor: Dnevno.hr

“Ovo je mala gesta – da se ne zaboravi, da se uvijek pamti i da se prenosi na sljedeću generaciju koja dolazi, da se pamti istina. A istina o Domovinskom tom ratu je vrlo jednostavna. Onima koji je pokušavaju osporiti treba je hladno, uporno i dosadno ponavljati jer to je jedini način da se očuva”, poručio je danas predsjednik Milanović hrvatskim braniteljima, udovicama hrvatskih branitelja i članovima njihovih obitelji na svečanosti dodjele odlikovanja u Pakoštanima.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je odlikovanja hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Pakoštana. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, odlikovan je Boris Bašić. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, Redom hrvatskog trolista odlikovani su Roko Vujasin, Darko Vukoja, Ivica Rogić – posmrtno, Tomislav Kovačević – posmrtno, Zdenko Ćudina, Željko Demo, Ante Bungur, Branimir Gotovina, Ante Ivas, Ante Knežević, Andrija Lacman, Milivoj Lalin, Josip Maksan, Renato Marketin, Nedjeljko Rosan, Vinko Rosan, Milivoj Stojanov, Ivica Šarin, Denis Tuta, Ivica Vanjak, Petar Vučkov, Antonio Vukoja, Šime Vukoja i Mario Vulin.

‘Oni prvi bili su najvažniji’

Predsjednik Milanović govorio je o Domovinskom ratu kazavši kako tada Hrvatskoj nitko nije pomagao.


“Hrvatsku je obranio jako mali broj ljudi, u početku pod embargom. Mogu se na prste jedne šake nabrojiti države koje su nam zaista pomagale, druge nam nisu možda odmagale, ali bilo im je sasvim svejedno. I to je lekcija koju nikada ne smijemo zaboraviti – da je do ove zemlje stalo samo nama i nikome drugome. I kako se dogovorimo, organiziramo i složimo, tako će nam biti”, rekao je Milanović napomenuvši kako Hrvatska ne bi bila stabilna, moderna demokracija bez branitelja, osobito onih na samom početku.

“Oni prvi su bili najvažniji i njih se treba sjećati s posebnim razlogom“, kazao je predsjednik.

Položio vijenac i zapalio svijeću

Osim u Pakoštanima, Milanović je danas boravio i u Zadru i Sukošanu.

Povodom 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na stradale u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar te pred Spomen-obilježjem “Za Hrvatsku” u Sukošanu. U Sukošanu je održao sastanak s predstavnicima Općine Sukošan, a u Pakoštanima s udovicama hrvatskih branitelja iz Škabrnje.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.