Foto: MORH/F. Klen

(FOTO) HRVATSKA VOJSKA U BROJNIM AKCIJAMA DILJEM ZEMLJE Postavili 15 šatora pred zagrebačkim fakultetom, rade kao epidemiolozi, liječnici…

Autor: Matea Vidić

Na tri lokacije u dvorištu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu, postavili su petnaest polja šatora tipa M70 s pripadajućim poljskim stolovima i klupama, navode iz MORH-a.

Medicinski fakultet oštećen je u potresu koji je Zagreb pogodio u ožujku, a šatori bi se trebali koristiti za potrebe boravka i prehrane studenata, ističu iz MORH-a.

“Od samog početaka izbijanja pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, pripadnici Hrvatske vojske aktivno sudjeluju u pomoći civilnim institucijama i građanima Republike Hrvatske. Uz pružanje logističke pomoći zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, odnosno izgradnjom ekspedicijskih kampova i šatora, pomoć pruža i vojno zdravstveno osoblje. Pripadnici Hrvatske vojske postavili su do sada ukupno 66 šatora za potrebe obavljanja trijažnih postupaka. Hrvatska vojska i dalje će biti na raspolaganju i spremna pomoći građanima kad god zatreba”, rekao je ministar obrane, Mario Banožić.

Na postavljanju šatora u dvorištu ovog fakulteta radi deset pripadnika Hrvatske vojske, a zamjenik Zapovjednika bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu, satnik Josip Šindler rekao je kako su pripadnici Bojne za opću logističku potporu posebno motivirani na izvršenju ovih zadaća s obzirom da znaju koliko pridonose društvu u ovim kriznim situacijama.

“U slučaju potreba za daljnjom pomoći civilnim institucijama, pripadnici Bojne će se odazvati i pružiti svoju pomoć sukladno mogućnostima i resursima znajući situaciju u kojoj se trenutno nalazimo”, dodao je. ,

Inače, na aktivnostima izgradnje ekspedicijskih kampova i podizanja šatora, do sada je sudjelovao ukupno 231 pripadnik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom, a postavili su ukupno 66 šatora, istovarili 22 šlepera/kamiona, 9 viličara i 16 kombija te dostavili 15 agregata za zagrijavanje šatora.

“Navedeni šatori i ostala vojna oprema postavljeni su za potrebe obavljanja trijažnih postupaka u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, Kliničkog bolničkog centra Zagreb u Zagrebu, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Kliničkog bolničkog centra Split u Splitu, Opće bolnice Šibenik u Šibeniku, Opće bolnice Zadar u Zadru i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu”, tvrde iz MORH-a.

Osim pomoći u ovom smislu, pripadnici Hrvatske vojske, točnije Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu, pružaju pomoć i nekoliko zdravstvenih ustanova. Tako recimo dva liječnika na tjednoj bazi pružaju potporu funkcioniranju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, a sudjeluju i u praćenju epidemiološke situacije u gradu Zagrebu. Uz to, u Hitnom zračnom medicinskom prijevozu na otoku Krku rade dva liječnika i dva medicinska tehničara na tjednoj bazi koja sudjeluju u hitnom zračnom medicinskom prijevozu.

Na području Ličko-senjske županije, jedna liječnik na tjednoj bazi pružao je pomoć Županijskom zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije u Gospiću gdje je pratio epidemiološku situacija.

“Također, pružena je potpora Stožeru Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ustupanjem 100 vojničkih kreveta u Spaladium Areni Split i 10 kreveta Crvenom križu Vrgorac. Za potrebe karantene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ustupljen je na privremeno korištenje hotel “Galeb” u Kuparima s pripadajućom opremom”, zaključuju.

Foto: MORH/F. Klen

Foto: MORH/F. Klen

Foto: MORH/F. Klen
Foto: MORH/F. Klen
Foto: MORH/F. Klen

Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.