Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

(FOTO GALERIJA) VOJNA VJEŽBA ‘VELEBIT 18’: Krstičević, Gotovina, Čermak i Domazet oduševljeni!

Autor: Hina

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju u ponedjeljak je održan završni dio sveobuhvatne, združene, intergranske vježbe svih postrojba Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, a završnu provedbu ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je uspješnom i čestitao  sudionicima što su pokazala spremnost Oružanih snaga RH za obranu domovine, te moć i snagu kako hrvatski narod više nikada ne bi doživi strahote i razaranja kakve smo imali u Domovinskom ratu.

Glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018., u kojem je sudjelovalo ukupno oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi, trajao je neprekidno 72 sata i provodio se na 11 lokacija u Republici Hrvatskoj.

Završni dio vježbe na promatračnici “Debela glava” pratili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers.

Među uzvanicima bili su i savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina te umirovljeni general Mladen Markač. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar-Kitarović iz Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH dala je dopuštenje za izvođenje završnih aktivnosti u VV Velebit 18.

Uoči početka vježbe predsjednica Republike Hrvatske obratila se uzvanicima i sudionicima videolinkom iz Zagreba riječima: “Još jednom ste dokazali uspješnost, spremnost i profesionalnost Hrvatske vojske”.

Hrvatska vojska opremljenošću i sposobnošću izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu, a istodobno je prožeta vrijednostima Domovinskog rata

Ministar obrane Krstičević naglasio je kako je primarni cilj vježbe bila provjera usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti svih organizacijskih cjelina Hrvatske vojske. “Uspješnom provedbom vojne vježbe Velebit, Hrvatska vojska dokazala je kako je u potpunosti spremna za provedbu svojih temeljnih misija; obrane Republike Hrvatske i pomoći civilnim institucijama”, rekao je ministar Krstičević, dodavši kako je današnja vježba kruna dvogodišnjeg mukotrpnog rada.




Zahvalivši se svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na uloženim naporima u fazi planiranja, pripreme i provedbe, ministar Krstičević istaknuo je kako je hrvatski vojnik danas, baš kao i tijekom Domovinskog rata 90-tih godina, pokazao da su ljudi najvrjedniji dio sustava.

Podsjetio je i na veliku ulogu Hrvatske vojske u pomoći civilnim insitucijama: “Naš narod mora uvijek biti prioritet Hrvatske vojske zato ćemo i u budućnosti uvijek biti na usluzi i pomoći civilnim institucijama i lokalnom stanovništvu”, rekao je ministar Krstičević.

U obraćanju uzvanicima također je istaknuo da je Hrvatska vojska svojom opremljenošću i sposobnošću izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu, a istodobno je prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.




Ministar Krstičević najavio i kako će se sljedeća ovakva vojna vježba održati 2021. godine, na 30. obljetnicu postojanja Hrvatske vojske. “Očekujem kako će tada moć Hrvatske vojske pokazati višenamjenski borbeni avioni F-16 ‘Oluja’ i ‘Bljesak’ te helikopteri ‘Crni Jastrebovi’ “, istaknuo je.

Ministar Krstičević zahvalio je i svim sudionicima vježbe na ostvarenim rezultatima.  “Prikazali ste visoku razinu obučenosti i sposobnosti čime ste još jednom potvrdili da ste dostojni nasljednici hrvatskih branitelja”, kazao je.

U proteklih 72 sata Hrvatska vojska pokazala je od Udbine, Gašinaca, Gakova, Slunja, Dugog otoka, Žirja i ostalih vježbališta kako izgleda usklađeno međurodovsko združeno djelovanje kroz integraciju više sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi.

Načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov pohvalio je sve sastavnice Hrvatske vojske i sudionike vježbe. “Pohvaljujem usklađenost, koordinaciju i sinkroniziranost svih aktivnosti u ovoj vježbi. Vježba je pokazala da je Hrvatska vojska sa svim pokazanim prava sljednica pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata”,  istaknuo je general Šundov.

Obim današnje vježbe predstavio je zapovjednik “Zapovjedništva Sjever”, general Siniša Jurković.

Danas su demonstrirane napadne operacije koje je provelo više desetaka tenkova i oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona, a gađalo se iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, oklopnih vozila Patria, Panzer haubica 2000, samohodnih višecjevnoh lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

U vježbovnoj aktivnosti na Slunju sudjelovalo je 1100 pripadnika i 80 komada ključnih oružnih sustava. Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna GROMOVI, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

Glavni zapovjednik vježbe viceadmiral Robert Hranj je uz domene ratovanja na kopnu, moru i zraku posebno izdvojio domenu Cyber ratovanja te rekao da se u ovoj vježbi radilo na obrambenom segmenti cyber prijetnji.

„Ta je domena djelovanja nova svima, a ne samo nama, uvježbavali smo obrambene procedure i kvalitetu opreme, jedna je ekipa imala zadatak napasti, a druga nas je, neznajući o čemu se radi, dobro obranila i iznenadili smo se kako je to dobro bilo“, dodao je viceadmiral Hranj.

Oružane snage RH jedan od najvažnijih stupaca nacionalne sigurnosti; Hrvatska vojska postigla NATO standarde

Nakon završene vježbe umirovljeni general Ante Gotovina pohvalio je provedbu ovako složene vježbe istaknuvši: “Ono što ne smijemo zaboraviti jest da su Oružane snage jedan od najvažnijih stupaca nacionalne sigurnosti. One nam garantiraju sigurnost i čuvaju našu slobodu. To je njihova trajna zadaća”, naglasio je umirovljeni general Gotovina .
Umirovljeni general Mladen Markač ocijenio je kako je Hrvatska vojska danas pokazala da ostvaruje sve ciljeve domovinske sigurnosti te da je postigla NATO standarde.

“Hrvatski čovjek može biti siguran da može živjeti u miru jer ga brani naša Hrvatska vojska. Možemo biti ponosni na to što smo u kratkom vremenu postigli takve rezultate“, izjavio je umirovljeni general Markač.

“Izuzetno sam zadovoljan vježbom, ovo je bio dugoročan ciklus obuke. Uvertira za vježbu Velebit 18 – združena snaga bila je vježba Kuna 18 i mogu reći da smo opet pokazali sve svoje sposobnosti”, komentirao je jedan od sudionika vježbe satnik Vlatko Barilović iz Tenkovske bojne Kune.

Ministar Medved o prosvjedu u Vukovaru: Teško kazneno djelo raznog zločina ne zastarijeva

Na upite novinara da komentira protekli prosvjed u Vukovaru umirovljeni general Gotovina  rekao je kako je demokratsko pravo da se prosvjeduje, da svatko slobodno izrazi ono što misli, da se u procesuiranju ratnih zločina uvijek može i bolje, ali da moramo vjerovati svojim institucijama i naoružati se strpljenjem, te da je država onoliko jaka koliko su jake njene institucije.

Na pitanje misli li da je vukovarski prosvjed bio ispolitiziran odgovorio je: Za Boga miloga, pa kakva bi to bila država, ne bi to bila demokracija da svatko od nas nema pravo reći što misli, kazao je Gotovina. Dodao je da u Vukovar nije mogao ići jer je radio svoj posao i bio na moru.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je za medijska nagađanja da bi Ivan Penava mogao izaći iz HDZ-a, rekao kako ne želi o tome nagađati. Dodao je da nadležna tijela intenziviraju procesurinja počinitelja ratnih zločina i pronalazak nestalih osoba,

Procesi se moraju voditi po jasno propisanim procedurama za dokazivanje tih zločina, nemojmo to relativizirati, a treba reći da teško kazneno djelo raznog zločina ne zastarijeva, naglasio je ministar Medved.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.