Foto: Screenshot

FILM ‘OLUJA’ OBAVEZAN U SRPSKIM ŠKOLAMA! Uče djecu o zlim Hrvatima: Zašto Hrvatska šuti o svojoj povijesti?

Autor: Dnevno.hr

U okviru gradiva povijesti na temu “Građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije”, srbijanski nastavnici će kao pomoćno sredstvo učenicima osmog razreda i srednjoškolcima prikazivati film “Oluja”. Po naputku Ministarstva prosvjete Srbije, Stručni tim Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja odgledao je taj film i procijenio da su njegove karakteristike od značaja za obrazovanje i odgoj tamošnje djece.

Film “Oluja” u srpskim školama

“Film za temu ima tragičnu sudbinu srpskog stanovništva protjeranog 1995. godine tijekom hrvatske vojne akcije, nazvane Oluja, sa prostora Dalmacije, Like, Banije, Korduna, na kojem je stoljećima živjelo. Učenike treba pripremiti i na neke neugodne scene, kao što su stradanje djeteta od nagazne mine, vađenje mrtvih ljudi iz zemlje ili spaljivanje živog čovjeka”, stoji u zaključku stručnog tima.

Da je Srbija u svojem viđenju povijesne istine o zbivanjima 90-tih na hrvatskom tlu opet korak ispred, upozoravaju iz Udruge branitelja (UHBDR 91.):

Hrvatima to ne pada na pamet

“U hrvatskim se školama ne prikazuju filmovi s tematikom Domovinskog rata, odnosno filmovi koji opisuju stvaranje hrvatske države. Sigurni smo da bi naša djeca to rado gledala. No, u Srbiji ne razmišljaju tako. Ministarstvo prosvjete Srbije poslalo je preporuku svim školama u Srbiji da se ovo (njihovo) svjedočanstvo prikaže tijekom dva školska sata, ali da prije toga učitelji i profesori pripreme djecu o ovoj važnoj temi, koja je, kako rekoše, svježa, bolna i teška.”

Na temelju i ovog filma, kažu branitelji, djeca će steći svoju sliku o Hrvatima, koja neće biti ni malo lijepa:

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH o tome šuti i ne želi se miješati. Ali, ne samo to! Njima uopće ne pada na pamet da hrvatskim školama predlože prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu. Srbi su i inače deset koraka ispred nas u propagandi, a svi znamo da sto puta izgovorena laž, postaje – istina.”

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.