fbpx
Ministarstvo branitelja

EVO ŠTO JE PRONAĐENO! Istražena masovna grobnica na koju je ukazao Srbin koji je pokapao žrtve

Autor: Snježana Vučković

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u Vukovaru su pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe, koji prema preliminarnim nalazima potiču iz razdoblja Domovinskoga rata.

Nije pronađeno ništa

Osim toga, temeljem dojave o navodnoj masovnoj grobnici, probnim iskapanjem pretražena je označena površina od oko 15 m² na koju je ukazao izvor, no na označenoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava, kao ni tragovi u tlu koji bi upućivali da su na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci bili ukopani, tvrde iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

“Skrbeći prvenstveno o dobrobiti obitelji nestalih osoba na koje neprovjerene objave djeluju vrlo uznemirujuće i potiču osjećaj nesigurnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja opetovano apelira na moralan, odgovoran i osjetljiv pristup svih čimbenika, uvažavajući kako je pitanje nestalih osoba najteža i najsloženija posljedica Domovinskoga rata”, zaključeno je u priopćenju na koje suspendirani istražitelj Ovčare Nikola Kajkić ne gleda niti malo blagonaklono.

Kajkić: Priopćenje je neistinito

Na ovu istragu je, smatra Kajkić, ministarstvo potakla upravo njegova javna objava na kojoj je snimio svjedoka Ž.M., pripadnika srpske nacionalnosti, koji tvrdi da je žrtve pokapao on osobno:

“Već nekoliko dana razmišljam, je li moguće da je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja S.S. doista toliko sujetan i licemjeran čovjek? Pa, zašto daje neistinito priopćenje za javnost u dijelu otkrivanja predmetne grobnice? Zašto je obustavljeno daljnje iskapanje i traženje nestalih na tom području?”, zasuo je pitanjima Kajkić svoj zid na Facebooku.

Po njegovom mišljenju, područje za iskop predmetne grobnice, u dijelu pripreme prije iskopa, obrađeno je jako loše i nedovoljno je kopano obzirom na broj žrtava u tom dijelu logora.
Svjedoku se nitko nije zahvalio?

“Nedvojbeno, na tom je podrucčju morala biti provedena konkretnija pretraga, a znamo i zašto. Početkom lipnja 2020 smo najavili prokazivanje prve grobnice, 01. srpnja 2020 smo dali obavijest o mjestu grobnice, te o tome obavijestili MUP-a, MHB, 04. srpnja 2020. smo objavili video gdje svjedok ŽM pokazuje mjesto grobnice na području Veleprometa, a 06. srpnja 2020 ljudi iz MHB otkopavaju grobnicu i pronalaze posmrtne ostatke jedne osobe i dokumente ubijenih u veleprometu. Kao što vidite licemjerno je i neistinito da se u priopćenju MHB nigdje ne spominje osoba koja je prokazala grobno mjesto. Zašto lažu i obmanjuju javnost?”, pita se Kajkić uz napomenu da se svjedoku Ž.M. nitko iz ministarstva nije zahvalio. Dapače, tvrdi da su ga vrijeđali i psovali.

VUKOVAR: Na Veleprometu ekshumirani posmrtni ostaci žrtve iz Domovinskog rata, istražuju se i Priljevo i Svinjarevci
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.