fbpx
Davor Javorović/Pixsell

Evo koliko je Hrvata poginulo do siječnja 1993. godine

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1993. godine je Odjel za informacije i istraživanje Ministarstva zdravstva izašao je sa službenim podacima o ljudskim gubicima sa hrvatske strane.

Stradanja do siječnja 1993.

Do 4. siječnja 1993., kazano je iz tog ministarstva, od izravne posljedice agresije JNA i paramilitarnih srpskih jedinica, 23.062 hrvatska građanina su ranjena, a 6.442 ih je poginulo.

Iako je riječ o periodu najaktivnijeg ratovanja, pri čemu je 1991. prednjačila po ratnim djelovanjima, mnoge velike velike vojne operacije poput Oluje, Bljeska ili Maestrala odigrale su se u završnoj fazi sukoba, pa je tako konačna brojka hrvatskih žrtava bila puno veća.

Konačne brojke puno veće
Mada se i danas lome koplja oko točnog broja Hrvata stradalih tijekom Domovinskog rata, Državni Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata u svom je izvještaju o svim žrtvama, te tako iznio podatak o ukupno 22.211 osobe koje su izgubile život ili se vode kao nestale.

“U bazi podataka Centra su imena 13.914 osobe na, uvjetno rečeno, hrvatskoj strani za koje se pretpostavlja da su smrtno stradale, od toga je 8257 hrvatskih branitelja, a 5.657 civila”, izjavio je 2018. godine ravnatelj Centra Ante Nazor, naglašavajući da su to trenutačne brojke, koje će se sigurno još mijenjati.

Tome valja pridodati 1.093 osobe (428 hrvatskih branitelja i 665 civila) koje se prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja iz studenoga 2016. još vode kao nestale, tako da bi ukupni broj stradalih i nestalih s hrvatske strane bio 15.007 osoba.
Na području pod kontrolom samoproglašene “Republike Srpske krajine” (RSK), ukupni broj stradalih i nestalih je 7.204 osobe.

Iako vođeni drugačijom metodologijom, sličnu je brojku iznijela i nevladina udruga Docmenta.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.