fbpx
Foto: Pixabay

EMOTIVNI DOČEK KONJA IZ PROGONSTVA: Napaćenu ergelu građani Lipika dočekali s lampašima u rukama

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 2007. godine u Hrvatsku je nakon 16 godina od 90 prekrasnih Lipicanaca iz Srbije vraćeno njih 66. No, samo je osam bilo izvornih (otetih)  dok su ostali bili potomci, a u periodu progonstva veliki broj konja uginuo je od bolesti i neuhranjenosti, dok su mnogi su zajedno sa svojim potomcima prodani.

Kada se ergela protjeranih, punokrvnih konja napokon u 2 sata ujutro pojavila u izmaglici na putu prema lipičkoj ergeli, dočekalo ju je mnoštvo uplakanih stanovnika koji su konjima lampama i baterijama svijetlili put do doma. Suze za konjima bile su istinske, jer je njihova ratna sudbina itekako za oplakivanje…

Foto: Lipička ergela

Lipička ergela je odmah na početku Domovinskog rata postala metom neprijateljskih minobacača, da bi naknadno bila zapaljena napalmom i spaljena do temelja.

Iskapanje leševa ubijenih konja

Tako su, osim branitelja, civila, žena, djece i staraca, i ovi konji postali žrtvama jer od prekrasnih 118 Lipicanaca, ubijeno je i zakopano njih 30. Sa iskapanjem leševa mrtvih konja ubijenih u listopadu 1991., započelo se 1992. godine. Sve preostale konje, tadašnji zaposlenik Milan Komasović prebacio je u BiH. Najprije su odvedeni u mjesto Lilić, a zatim u Vojnu ustanovu “Karađorđevo”, da bi 1995. bili preseljeni na poljoprivrednu zadrugu “Bešenovo”. Konačno su završili na poljoprivrednom gospodarstvu Teodora Bukinca pokraj Novog Sada.

Milan Komasović je za cijelo to vrijeme stado uspješno držao na okupu, no Hrvati od svojih konja nisu odustajali i nakon brojnih pregovora 12. listopada 2007. godine – Lipicanci su vraćeni.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.