fbpx
Foto: Twitter

EKSKLUZIVNO! IMAMO DOKUMENTE SRPSKE VOJSKE! Zabilježili detalje Čađinog podviga: U njemu imena pobijenih vojnika

Autor: Snježana Vučković

Povodom dana sjećanja na herojstvo 13-torice hrvatskih redarstvenika poginulih u obrani Struge Banske i hrvatskog Pounja, umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža ustupio je dio svog iskaza koji je dao nadležnim institucijama RH u cilju progona i kažnjavanja srpskih terorista.

Unutar iskaza sastavljenog na 25 stranica, nalazi se i vrlo zanimljiva dokumentacija “Vojske RSK” koja je zabilježila detalje akcije Žaoka u kojoj su, između ostaloga, pred svojim oklopnim vozilima tjerali hrvatske civile da im služe kao živi štit, pa su na taj način pokušali ući u Strugu Bansku kako bi je sravnili.

Rezultat Čađinog čina imenom i prezimenom

Nisu računali na Milu Blaževića Čađu koji im je svojom odlukom pomrsio planove, iako je to učinio po cijenu svog života. Kako bi zaštitio svoje sumještane i obitelj koja se nalazila 50 metara od nadolazećeg neprijatelja, ovaj se heroj opasao eksplozivom, pričekao da prođu civili i bacio na neprijateljsko vozilo te aktivirao eksploziv i bombe koje je imao na sebi. Čađo je poginuo, no zajedno sa njim i neprijateljska posada koja više nije mogla izvršiti svoj naum…


Dokumente koji opisuju događaj izdani su u tadašnjoj “Republičkoj komisiji za ratne zločine i genocid u RSK” navode imena članova izginule srpske posade, njihove adrese stanovanja, naobrazbu i način smrti, a ovako izgleda samo jedan od primjera:

Foto: Privatna arhiva/Ivica Pandža Orkan

Na poleđini svakog dokumenta stoji kratak opis načina smrti, imena svjedoka te naziv groblja na kojem je žrtva pokopana.

Foto: Privatna arhiva/Ivica Pandža Orkan

Uloga Kapetana Dragana: Osobno je sudjelovao u akciji Žaoka

Osim dokumenata “Vojske RSK”, ustupljen nam je i sudski prilog Orkanova iskaza od kojih je onaj u kojem se spominje uloga Kapetana Dragana vrlo zanimljiv. U svjedočenju, pukovnik Ivica Pandža navodi kako je upravo on planirao akciju Žaoka, a dokazuje i da je Kapetan Draga osobno sudjelovao u toj pogubnoj operaciji. Kaže kako je i polovicu svojih vojnika u akciji Žaoka rasporedio u Glini, a drugu polovicu na području Pounja od Dvora prema Hrvatskoj Kostajnici.

Foto: Privatna arhiva/Ivica Pandža Orkan

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.