Foto: Pixabay/Ilustraciaj

DVIJE RIJEČI: CRNE MAMBE! SIJALI STRAH PO BOJIŠNICAMA: Najpoznatiji mamba opisao vatreno krštenje

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan prije 31. godinu osnovana je 1. bojna 2. a brigade Crne mambe.

Postrojba je “rođena” istodobno kada i sama brigada, i to 15. svibnja 1991. godine u bazi Trstenik, a sastojala se od probranih mladića iz cijele Hrvatske. Crne mambe jedne su od rijetkih ratnih postrojbi čije ime i danas “zvoni” u hrvatskoj, ali i srpskoj javnosti. Za neprijatelja, dobro obučeni i istrenirani, oni su bili strah i trepet jer su gotovo svakim svojim dolaskom “na crtu” bilježili pobjedu.

Crne mambe: Šaroliko društvo koje je netko sjajno posložio

Osnutka “mambi” prisjetio se i jedan od njihovih najpoznatijih pripadnika, predsjednika Udruge Crne mambe, Ivica Šafarić – Nindža.

Foto: Privatna arhiva

“Prva pješačka bojna je posebna jer se formirala od dijelova posebnih jedinica iz raznih krajeva i poslije su dolazili novi dragovoljci, opet iz raznih  krajeva. Nije bilo dijela Hrvatske da netko iz njega nije zastupljen u toj postrojbi, a bilo je ljudi iz Bosne i Hercegovine, imali smo i Francuze, dolazili su nam dragovoljci iz Austrije, Italije, Slovenije, Makedonije… Bili smo poprilično šaroliko društvo, ali netko nas je sjajno posložio”, sjeća se Nindža prvih dana u novoj bojnoj.

Nakon okupljanja u Trsteniku, kaže, ubrzo su poslani na Banovinu.

Prošli najteže bojišnice i nanizali sjajne pobjede

“Situaciju na Baniji i djelovanje naše postrojbe gotovo je nemoguće kronološki opisati. Kao prvo, nas je na papiru bilo brojno stanje za sastav jedne bojne, a realno je to bila snaga satnije. Već je u Viduševcu bilo ‘interesantno’. Doveli su nas u civilnom kamionu ispod cerade, nismo imali karte, osvaneš u nekom selu na brdu, gledaš domaće kako pokazuju gdje je Glina. Došli smo u mrkloj noći, a pred jutro odmah žestoki napad, i odmah nam pogine suborac Željko Putar-Grdak. Krasan početak, ne znaš gdje si, nemaš još ni zadaću, a odmah ti čovjek pogine…

Ušli smo u selo, onako neiskusni postupali po pravilima,  pretražili prvih desetak kuća. Vidiš po krevetima da su topli, da je selo ‘živo’, ali su nas bakice i dedeki uvjeravali da nema nikoga, da njihovi muškarci rade u sisačkoj Željezari. Nažalost, povjerovali smo im. Tada je izašao neki čovjek piliti drva, no nije ništa pilio, samo je turirao. Naravno, bio je to signal neprijatelju kojega je bilo krcato selo. Uspjeli smo se skloniti, a njihove cijevi su sa svih strana počele izvirivati i nastao je pakao. Kao u vesternu; iz svih kuća, s prozora, s krovova samo su cijevi izvirivale i počeli su derati po nama.”




Foto: Privatna arhiva

Nakon što su “mambe” prošle svoje vatreno krštenje, postali su nezaustavljivi.

Bojna je vodila teške i mukotrpne borbe na području Gline, Viduševca, Topuskog i Pokupskog, a nakon manjih borbi kod prilaza Sisku i Komarevu dio postrojbe početkom kolovoza 1991. odlazi u Petrinju. Napad na Farkašić, obrana Livna, obrana Dubrovnika, akcija “Gusar” te akcija “Una ’95”, samo su neke od vojnih operacija u kojima su ovi elitni vojnici briljirali.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.